2 jesenska napitka, ki si jih morate nujno pripraviti (sestavine že imate)

2 jesenska napitka, ki si jih morate nujno pripraviti (sestavine že imate) (foto: Profimedia) Profimedia
12. 10. 2021

Kaj pravite na domače jesenske napitke? Kljub temu da je v receptih nekaj sladkorja, bodo veliko bolj zdravi kot tisti v kavarni. Pa še dobri za povrh!

Jesenskih okusov in dišav ni nikoli preveč, prav tako je pomembno, da si vzamete nekaj trenutkov samo zase in uživate v malenkostih. Ta dva topla napitka bosta vsekakor razvajala vaše brbončice in vas pogrela v hladnih dnevih. 

Kateri vam je ljubši?

KAVA Z ZAČINJENIM OVSENIM MLEKOM

Svoji običajni skodelici kave dodajte malce drugačno mleko in dobili boste jesensko različico vašega najljubšega kofeinskega napitka (ali brez kofeinskega). 

Za 1 skodelico

Potrebujete naslednje sestavine: 

  • 1 skodelico in pol ovsenega mleka
  • 2 cimetovi palčki, prelomljeni na polovico
  • 6 zdrobljenih strokov kardamoma
  • 10 zdrobljenih klinčkov
  • 1 palec ingverja
  • ščep soli
  • polovico skodelice kave (črne, brez mleka)
  • mleti cimet za posip (po želji)
Profimedia

Na nizki temperaturi segrejte mleko, v katerem so cimetove palčke, kardamom, klinčki, ingver in sol. Segrevajte približno 10 minut. 

Precedite mleko in:

  1. vanj dodajte svežo kavo (iz kavomata ali skuhano) ali
  2. najprej v skodelico dajte kavo, nanjo pa spenjeno precejeno mleko

* Namesto ovsenega mleka lahko uporabite mleko po izbiri. Prav tako uravnavajte intenzivnost okusa z dodajanjem in odvzemanjem določenih začimb. 

VROČA ČOKOLADA PO MEHIŠKO

Če se raje kot s kavo pogrejete z vročo čokolado (in jo včasih naročite tudi poleti), potem morate preizkusiti to različico. 

Za 4 skodelice (ker je v družbi vroča čokolada boljša!)

Pripravite naslednje sestavine: 

  • 3 skodelice mleka po izbiri
  • 3 velike žlice zdrobljenih cimetovih palčk
  • 170 g zdrobljene temne čokolade
  • 2 žlici sladkorja (lahko tudi brez sladkorja)
  • 1 čajno žličko vanilijevega ekstrakta
  • ščep soli
  • 2 ščepa kajenskega popra (oziroma po okusu)
  • stepena smetana in cimet v prahu za posip (po želji)
Profimedia

Na nizki temperaturi segrevajte mleko in cimet približno 10 minut (mleko naj ne zavre). Potem primešajte čokolado, vanilijo, sladkor, sol in kajenski poper. Mešajte in segrevajte, dokler ne dobite gladke mešanice brez grudic. 

Vročo čokolado prelijte v 4 skodelice in nanjo dodajte stepeno smetano ter potresite cimet. OBVEZNO jo pijte v dobri družbi! 

* Ko boste enkrat ali dvakrat pripravili vročo čokolado, boste vedeli, ali želite bolj ali manj pekočo in glede na to prilagodili količino kajenskega popra.