Katere znake lahko opazite, če uživate preveč mesa?
Meso je v številnih gospodinjstvih glavni del obrokov. Že zajtrk pogosto radi pričnemo s kakšnimi mesninami, meso pa je nato še sestavni del kosila in večerje.
Sploh rdeče meso je sicer dober vir beljakovin, železa, cinka in vitamina B12, vendar je prekomerno uživanje povezano s povečanim tveganjem za bolezni srca in ožilja ter za rakava obolenja.
Najboljši način, da ugotovite, ali jeste preveč rdečega mesa, je, da ste pozorni na velikost porcij in pogostost uživanja. Ena porcija mesa naj bi bila v velikosti in debelini vaše dlani, meso pa naj bi uživlali le nekajkrat tedensko.
Da pretiravate z uživanjem mesa pa vam bo sporočilo tudi vaše telo. Preverite, na katere znake morate biti pozorni.
Pridobivanje telesne teže
Sploh mastni deli in meso, ki je pripravljeno z veliko dodane maščobe, predstavljajo velik kalorični zalogaj. S takšnimi obroki smo lahko hitro v kalorijskem presežku, kar se kaže kot pridobivanje telesne teže.
Slab zadah in neprijeten telesni vonj
Ko prebavljate meso, telo proizvaja amoniak, ki se lahko premakne vse do vaše ustne votline in prispeva k neprijetnemu zadahu. Če opazite, da imate pogosto slab zadah, je morda čas, da spremenite kaj na svojem krožniku.
Meso pa lahko negativno vpliva tudi na telesni vonj. V od raziskav so ugotovili, da imajo moški, ki so se 2 tedna izogibali rdečemu mesu, vonj, ki je privlačnejši in prijetnejši v primerjavi z vonjem "mesojedcev".
Povišan holesterol
Povišan holesterol je pogosto posledica neustrezne prehrane. Tudi tukaj so problematični predvsem mastni deli mesa in visoko predelane mesenine. Da bi se izognili povišanemu holesterolu, izbirajte pusto meso in pri pripravi bodite zmerni z dodajanjem maščobe.
Zaprtje
Ko prekomerno uživamo meso se pogosto zgodi, da ob tem ne zaužijemo dovolj vlaknin, kar lahko privede do prebavnih motenj. Za zdravo prebavo je ključno, da v svojo prehrano dodate dovolj vlakninsko bogatih živil in obenem poskrbite tudi za ustrezno hidracijo ter zadostno količino gibanja.
Težave s plodnostjo
V eni od raziskav se je izkazalo, da uživanje beljakovin rastlinskega izvora, živil bogatih z omega-3 maščobnimi kislinami (npr. ribe) in omejitev rdečega mesa ter predelanih mesnin lahko pripomore boljšo plodnost pri ženskah.
Tudi pri moških se je izkazalo, da je prekomerno uživanje predelanega rdečega mesa lahko povezano z nižjim številom semenčic.
To še zdaleč ne pomeni, da se je mesninam potrebno povsem izogibati. Vseeno pa je dobro, da smo pri količini zmerni in da izbiramo dele mesa, ki so manj mastni in ki našemu telesu zagotovijo pomembna hranila.
Vir: eatthis.com
Morda bi vas zanimalo tudi:
Dajana Smolnik o motnjah hranjenja in zdravemu odnosu do hrane
V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami Dajana Smolnik, mag. dietetike, ki ozavešča predvsem o motnjah hranjenja in motnjah prehranjevanja ter ljudem pomaga, da vzpostavijo zdrav odnos do hrane.
V pogovoru nam je pojasnila, kako lahko prepoznamo neustrezen odnos do hrane in kako ga lahko izboljšamo, v čem se razlikujejo motnje hranjenja in motnje prehranjevanja, kdo je najbolj nagnjen k motnjam hranjenja ter še veliko več.
Prisluhnite epizodi tukaj:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?