Vsakdanji jedilnik Gregga Avedona, možakarja z Men’s Healthovih naslovnic.
Gregga Avedona ste verjetno že opazili na naslovnicah mnogih revij, a v zasebnem življenju je čisto navaden poročen moški z dvema otrokoma. S to razliko, da je videti kot poosebitev starogrškega rekla “zdrav duh v zdravem telesu”. Če smo čisto odkriti - tipček je v zavidljivi formi. Zanimalo nas je, kako mu to uspeva.
Že njegovi starši so prisegali na zdravo prehrano. V hiši nikoli niso imeli piškotov, čipsa ali gaziranih pijač. Še celo žitnih jedi, ki bi vsebovale sladkor, ne! Namesto tega so mu starši ponujali obilico zdrave hrane (in v tem jih pri vzgoji svojih otrok posnema). Tak prehranski režim je bil zanj popolnoma običajen, dokler ni šel v osnovni šoli na obisk k prijatelju Timu. Ta je meni nič, tebi nič odprl kuhinjski predal in iz njega vzel čokolado. Čeprav njegovih staršev sploh ni bilo doma! Za Gregga Avedona je bilo to, da lahko nekateri otroci vzamejo sladkarije, kadarkoli hočejo, prijeten šok. Seveda si jih je vsakič, ko je šel na obisk k Timu, privoščil. Vendar mu to zaradi strogega pristopa njegovih staršev sploh ni škodovalo.
Ko je začel trenirati in tekmovati v bodybuildingu, je ugotovil, da je njegov prehranski režim odskočna deska za uspeh v športu. Z leti je ugotovil, katera hrana mu pri naporih pomaga ali pa škodi. V bistvu Gregg Avedon ni le fotomodel in očka, ampak strokovnjak za prehrano, znanje pa si je pridobil z dolgoletnimi izkušnjami.
V čem je skrivnost njegovega dietnega režima?
Zelo pomemben je vnos beljakovin. Od njihove količine je odvisno, koliko bo pri nekem obroku pojedel ogljikovih hidratov. V povprečju razporeditev obrokov niha, a najbolj je zadovoljen, kadar poje 35 odstotkov beljakovin, 55 odstotkov ogljikovih hidratov in 10 odstotkov maščobe. Njegov glavni vir beljakovin je belo meso, in sicer piščanec, ribe (tudi tunina in sardine iz konzerve), puranji file, rakci, ostrige in jastog. Drugi glavni viri beljakovin so beljakovinski praški iz sirotke, jajca (predvsem beljak), jogurt, skuta in neslani oreščki.
Ali se vsa družina prehranjuje enako kot on?
Ljudje, ki ga ne poznajo, so prepričani, da tiranizira otroka s korenčkovim sokom, špinačno solato in nesladkano ovseno kašo. V resnici pa se le trudi, da bi jih poučil, katera hrana je zanje zdrava in katera malo manj. Otroci in žena jedo precej podobno kot on. Otroci včasih jedo tudi v restavracijah s hitro prehrano. To je tako kot s Timovo čokolado - če večino časa jedo zdravo, jim kak hamburger vsake toliko ne škoduje.
Kaj ima v kuhinji za hiter prigrizek?
Sadje vsepovsod. Na pultu so jabolka, hruške, breskve, nektarine, pomaranče, marelice, banane . . Odvisno od sezone. V hladilniku ima melono, lubenico, jagode in grozdje.
Kaj največkrat večerja?
Kaj preprostega! Preprostost je pot do rednega dobrega prehranjevanja. Pripraviti poširanega lososa s parjeno zelenjavo je enako preprosto, kot če naredimo sendvič s šunko in kumaricami. Hkrati pa na hitro pojemo soliden odmerek beljakovin, kreatina, esencialnih maščobnih kislin, glutamina in hranil rastlinskega izvora. To je resnično preprost, prehransko uravnotežen obed. Toda ne pozabite na pravilno odmerjanje porcij! Gregg Avedon. uporablja v ta namen kar dlan – ena dlan, ena porcija. Ena dlan beljakovin, dve dlani zelenjave, ena dlan škroba . . Čedno uravnotežen obrok.
Losos s parjeno zelenjavo
1 lososov file
1 steblo zelene, nasekljano na kocke
ščepec limonovega (ali pisanega) popra
mešana surova zelenjava
Lososov file, zeleno in limonov poper damo v lonec in prekrijemo s toliko vode, da je riba prekrita (vode naj ne bo preveč! ). Vodo počasi zavremo in kuhamo še približno 10 minut oziroma dokler ni skuhan najdebelejši kos ribe. S penovko dvignemo lososa iz posode, ga previdno obrnemo in odstranimo kožo. Hkrati v drugi posodi parimo mešano zelenjavo. Gregg Avedon priporoča kovinski parilnik, ki ga namestimo na dno lonca. V lonec natočimo približno za prst vode, vsujemo zelenjavo, zavremo vodo in kuhamo tri do pet minut.
Piščanec z ananasom iz ponve
1/4 skodelice nasekljane čebule
ščepec črnega popra
1 žlica oljčnega olja
2 piščančja fileja, narezana na 2, 5 cm velike kocke
1 žlica pomarančnega soka
npr. kg koščkov ananasa iz kompota
1 narezana banana
1 žlica javorovega sirupa
V kozici na srednje močnem ognju kako minuto pražimo čebulo in poper na oljčnem olju, dokler čebula rahlo ne porjavi. Dodamo na kocke narezan file, pomarančni sok in ananas. Nenehno mešamo. Ko vse skupaj zavre, malo zmanjšamo ogenj ter dodamo banano in javorov sirup. Zmanjšamo ogenj na minimum, premešamo, pokrijemo in dušimo še pet minut. Postrežemo sámo ali z malo riža.
Ali ga kdaj pestijo skomine?
Seveda ga. A tudi v tem primeru prisega na preprostost. Tri je načini, kako prigrizniti nekaj zdravega:
Zamrznjen jogurt
Ne jogurtov sladoled! Gregg Avedon zamrzne šest lončkov lahkega jogurta (prisega na karamelnega) hkrati. Če si zaželi kaj sladkega, odstrani pokrov z jogurta in ga za 30 sekund butne v mikrovalovno pečico. Počuti se, kot da bi pojedel sladoled, a poje nekaj zdravega.
Skuta z marmelado
Gregg Avedon si to jed privošči opolnoči. V skodelico skute vmeša malo marmelade s 100-odstotnim sadnim deležem. Zaradi beljakovin v skuti boste vso noč anabolično presnavljali, glutamin pomaga obnavljati mišice, zaradi triptofana pa boste sladko spali. Marmelada je samo za boljši okus.
Otroška hrana
Ja, prav ste prebrali. To je v bistvu najkakovostnejša konzervirana hrana, kar jih je. Gregg Avedon jé po vadbi sadne kašice, da s preprostimi ogljikovimi hidrati nadomesti zaloge glikogena. Včasih uživa tudi zelenjavne kašice (ne povejte otrokom, ampak te v bistvu niso kaj prida okusne).
Tropska mišična papica
Ni namenjena dojenčkom. Obrok vam po vadbi pomaga nadomestiti zaloge glikogena. Zmešajte in pojejte.
200-gramski kozarček otroške kašice Hipp ananas (96-odstotni sadni delež; vsebuje ananas, jabolka, ananasov sok in breskve).
1 žlica sojinega lecitina v zrncih
Ali si kdaj zaželi burger?
Pravzaprav poje zelo malo rdečega mesa, vsake toliko pa si speče burger. Kupuje le biološko pridelano pusto govedino brez hormonov in antibiotikov. Oblikuje tanke polpetke, vsakega posebej zavije v folijo in shrani v zamrzovalniku. Potem ko jih v hladilniku odmrzne, so spečeni v minuti.
Če in kaj jé v kinu?
S seboj vzame stekleničko vode in čokoladico ABB Steel Bar, ki ima skoraj enak okus kot vsaka druga sladka pregreha, vendar ima neprimerljivo večjo prehransko vrednost: 16 gramov beljakovin, 36 gramov ogljikovih hidratov, 4 grame maščobe, 11 vitaminov in 8 mineralov. Vedno jo lahko imate v žepu (dokler je ne pojeste), se ne stresa naokoli kot pokovka in lahko se boste s čisto vestjo predali filmu.
Kaj jé na vlaku, v avtobusu ali na letališču?
Veliko potuje. Drugi potniki se v čakalnicah bašejo s kebabi in sendviči, potem pa se opotekajo na vlak ali letalo. Gregg ni take sorte. S seboj vzame kakšno beljakovinsko ploščico s trojnimi beljakovinami (napr. PowerBar Protein Plus) in nekaj kosov sadja. Vselej ima s seboj tudi vodo. Obroke načrtujte prej, da vas ne premamijo vonjave iz kioskov in restavracij.
Ima v hladilniku kaj čudnega?
Kakor za koga. Verjetno pa nima vsakdo v hladilniku šest do osem na žaru ali v pečici pečenih piščančjih filejev. Vsak je shranjen v svoji gospodinjski vrečki. Tako so pri roki, če želi z njimi obogatiti solato, testenine ali sendvič. Včasih kakega pomalica kar v avtomobilu. No, tipčka, ki jé kuro med vožnjo, res ne vidimo pogosto!
Ali jemlje kakšna prehranska nadomestila? Katera in kdaj?
Vsak dan zaužije multivitaminski pripravek, beljakovine iz sirotke in glutamin. Izmenično uživa še dodatke, kot sta kreatin in koencim Q10. Zakaj izmenično? Menjava je zanj ključnega pomena. Prepričan je, da telo dodatke zaradi menjave bolje izrabi, zlasti še, če organizmu omogoči, da si med cikloma opomore. Kako to poteka v praksi? Tri mesece jemlje na primer kreatin, potem pa tri mesece živi brez njega. Takšno izmenično jemanje daje vzpodbuden občutek. Ko je prvič vzel koencim Q10, je bil prve tri dni poln energije. Po nekaj mesecih je občutek začel pešati. Za nekaj časa je kuro opustil, in ko ga je spet začel jemati, je bila eksplozija energije spet tu! Ugotovil je, da je za jemanje koencima Q10 najbolj priporočljiv dvomesečni cikel. Multivitamini, beljakovine iz sirotke in glutamin so izjema in jih uživa vse leto.
Ali so nekatere znamke beljakovin iz sirotke boljše od drugih? Pozna kak trik za izboljšanje okusa šejka?
Njegova najljubša znamka beljakovin je American Whey, okus dvojne čokolade (izdelek lahko naročite na: www. americanwhey.com/index. asp), prav tako dobre so tudi Prolab Pure Whey Protein (v Sloveniji jih lahko naročite na: www. mojaprehrana.com/ index. php). Splača se kupiti večje pakiranje (2270 g), na voljo je več okusov. Če pa vam nobeden ne bo čisto po volji lahko poskusite naslednje recepte.
Čokoladna sirotka z diplomo
1/2 skodelice sojinega mleka
1 zamrznjena banana
1 žlica javorovega sirupa
ščepec muškatnega oreščka
1 merica čokoladnih beljakovin iz sirotke
1/4 skodelice nemastnega mleka
V električnem mešalniku zmešamo vse sestavine razen nemastnega mleka, nato postopoma dodajamo mleko, dokler ne dobimo primerne gostote.
Vanilijeva sirotka z diplomo
1/2 skodelice sojinega mleka
1 zamrznjena banana
1/4 skodelice jagodnega kompota iz konzerve
(s sirupom)
1 merica vaniljevih beljakovin iz sirotke
posneto mleko (po želji)
V električnem mešalniku zmešamo sojino mleko, sadje in beljakovine iz sirotke v gladko maso in po potrebi postopoma dodajamo malo posnetega mleka, dokler ne dosežemo želene gostote.
Katere kuhinjske pripomočke uporablja?
Kavni mlinček za lanena semena. Lanena semena so izvrsten vir vlaknin in bogata z maščobnimi kislinami omega-3. Sicer lahko kupite tudi že zmleta za zmerno ceno, dolgoročno pa se bolj splača, če jih sami meljete. Gregg Avedon si jih namelje za ves teden in hrani v hladilniku.
Parilnik iz bambusa za parjeno zelenjavo, piščanca in ribo. Kupil ga je že na fakulteti. Piščanca ali ribo da na najnižjo rešetko, zelenjavo, ki se dlje kuha, na srednjo in zelenjavo, ki se hitro skuha, na najvišjo.
Parilnik postavi nad lonec z vrelo vodo in začini z limoninim ali pisanim poprom (brez soli). Tako v nekaj minutah dobi popoln obrok.
Ročni mešalnik, s katerim si občasno pripravlja obogatene šejke iz beljakovin iz sirotke. Njegovi varčni naravi je všeč, da je cenejši, vi pa si lahko brez slabe vesti privoščite tudi dobrega električnega.
Ali kdaj pije alkohol in kaj si takrat privošči?
Ne pije pogosto, če pa že, si privošči kozarec vrhunskega rdečega vina. Preveč alkohola lahko izčrpa iz telesa kalcij, kalij in magnezij – same pomembne snovi, ki jih potrebujemo za gradnjo mišic in ki nas ohranjajo vitke.
Vida Voglar
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?