Bučk je trenutno povsod dovolj. Za spremembo jih pripravite malce drugače.
MARMELADA IZ BUČKZA PRIBL. ŠTIRI 200 ML KOZARCE:- 2 pomaranči (ekološki)- 2 limoni (ekološki)- 4-5 cm dolga korenina ingverja- pribl. 800 g bučk- 1 kislo jabolko- 500 g želirnega sladkorja 1 : 2PRIPRAVA:Kozarce in pokrove temeljito operite in postavite v pečico, segreto na 80 stopinj.Ingver olupite in sesekljajte. Limoni in pomaranči temeljito operite in osušite. Pomarančama z nožem za lupljenje na tanko olupite lupino (samo obarvan del, brez belega), jo na tanko narežite in dajte v posodo, kjer boste kuhali marmelado.Nato z ostrim nožem olupite pomarančama še beli del, limonama pa olupite lupinico skupaj z belim delom, tako da dobite samo sadeže, brez lupine. V gazo zavijte sesekljan ingver, beli del pomarančne lupine in limonino lupino in dajte k pomarančni lupini v posodo. Limoni in pomaranči drobno sesekljajte in ravno tako dajte v posodo.Bučke in jabolko očistite in naribajte ter dajte v posodo. Umešajte še želirni sladkor, zavrite in pripravite po navodilih na embalaži želirnega sladkorja. Temeljito mešajte in pobirajte pene. Marmelado nadevajte v vroče kozarce, obrišite rob, zaprite s pokrovi in za približno 10 minut postavite na glavo. Nato jih obrnite in počakajte, da se počasi ohladijo. NAMIGI¤ Namesto želirnega sladkorja 1 : 2 lahko uporabite navaden sladkor in 1 : 2 želirno sredstvo. Upoštevajte navodila na embalaži. ¤ Marmelado pa lahko pripravite tudi brez želirnega sladkorja, samo z navadnim. Kuhajte jo približno 45 minut in nato opravite želirni test (kapljico marmelade kapnite na krožnik). Če marmelada želira, jo shranite v kozarce, če pa je še tekoča, jo še malce kuhajte.