Zakaj ne čokoladna torta?
Za približno 14 kosov potrebujete
Za podlago:
Za biskvit:
- 5 jajc
- 120 g sladkorja
- 1 žlico vaniljevega sladkorja
- 1 ščepec soli
- 50 g moke
- 50 g mletih mandljev
- 2 žlici jedilnega škroba
- 30 g kakava v prahu
- 6 cl ruma
Poleg tega:
- 350 g temne čokolade
- 2 cl konjaka
- 3 jajca
- 3 žlice vaniljevega sladkorja
- 150 g smetane
- 50 g sladkorja
- 2 žlici kakava v prahu
- 50 ml ohlajene ekspresne kave
Priprava:
1 Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Namastite tortni model (premera 22 cm). Ločite rumenjake od beljakov. Penasto zmešajte rumenjake, 60 g sladkorja in vaniljev sladkor.
2 Beljakom dodajte sol in stepite trd sneg. Med stepanjem počasi dodajte še preostali sladkor. Jajčni peni počasi primešajte sneg. Posebej zmešajte moko, mandlje, škrob in kakav ter mešanico primešajte preostalemu testu. Prelijte v model in biskvit pecite približno 40 minut.
3 Čokolado zdrobite na koščke, jih stopite s konjakom in potem počakajte, da se malo ohladi. Ločite rumenjake od beljakov. Rumenjakom dodajte vaniljev sladkor in jih penasto stepite.
4 Ločeno čvrsto stepite smetano ter beljake in sladkor. Rumenjakovo peno primešajte stopljeni čokoladi. Na zmes presejte kakav v prahu in primešajte še ekspreso. Na koncu vmešajte še smetano in sneg.
5 Pečen biskvit trikrat vodoravno prerežite. Spodnja dva dela nakapajte z rumom in ju premažite s približno pol centimetra kreme. Postavite drugega na drugega. Nato torto premažite s preostalo kremo in jo za 1 uro postavite v hladilnik. Po želji še okrasite.
Čas priprave: približno 1 ura in 40 minut + hlajenje 1 ura.
Na kos: približno 330 kcal, beljakovine: 10 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 38 g.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?