Vsak človek ima čisto individualno presnovo, ki določa, katera živila presnavlja hitro in katera počasi. S hitrim testom boste izvedeli, kateri tip ste, kako lahko najbolj učinkovito izgubljate kilograme in kje se skrivajo vaše prehranske pasti.
Zdaj boste verjetno tudi lažje razumeli, zakaj lahko dva človeka jesta enako hrano, pa eden hujša, drugi pa se redi.
Hitri test
Kakšna naj bo moja prehrana?
Seštejte, katere črke ste obkrožili največkrat. Primer: če ste večinoma obkrožili črko A, potem ste tip A – tip za ogljikove hidrate.
1. Moja koža je ...
A) ... bolj suha. Občasno me tudi nekoliko veže.
B) ... bolj mastna. Nagnjena k mozoljem.
C) ... normalna, le rahlo suha ali rahlo mastna.
2. Kaj je za vas idealen zajtrk?
A) Polnozrnata žemljica z marmelado ali misliji.
B) Jajca na oko in sir.
C) Nimam posebnih priljubljenih jedi.
3. Kaj so vaše najljubše jedi?
A) Testenine in obloženi kruh.
B) Zelenjava, meso in ribe.
C) Živila pod A in B imam enako rada.
4. Imate velik tek?
A) Niti ne.
B) Ja, zelo velikega.
C) To se spreminja: včasih več, včasih manj.
5. Kaj je značilno za vašo postavo?
A) Široki boki.
B) Široka ramena in velike prsi in/ali okrogel trebušček.
C) Imam relativno dobre mere. Obleke, bluze in hlače vedno brez težav ustrezajo moji velikosti.
6. Posebno rada grizljam ...
A) ... sladice vseh vrst! Rada imam čokolado, bombone in gumi medvedke.
B) ... slano pecivo, na primer slane palčke in čips.
C) ... čokolado in piškote, a enako rada imam oreške in čips.
7. Se hitro zredite?
A) Ne, pravzaprav ne!
B) Imam občutek, da se pri meni kilogrami naložijo en dva tri.
C) Zredim se le, če preveč jem dlje časa.
A: Tip za ogljikove hidrate
Štiri do pet manjših obrokov s testeninami, rižem, krompirjem in tudi sadjem in zelenjavo bo vašo presnovo pospešilo bolj kot trije veliki obroki, ki telesu ponudijo preveč časa za pretvarjanje zaužite hrane v maščobo.
- Namig
Kosilo in večerjo razdelite na dva obroka! Majhni prigrizki, kot so sadje, surova zelenjava ali oreški, bodo spodbudili presnovo in ta se bo s 'skladiščenja maščob' preklopila na 'kurjenje maščob'.
- Kalorične pasti
Živalske maščobe blokirajo porabo energije in se nalagajo direktno na vaših bokih. Za kuhanje vedno uporabljate rastlinska olja. Pri mesu izberite nemastne zrezke ali perutnino, med mlečnimi izdelki pa vedno mleko, jogurt in sir z največ 1,6 % maščobe.
B: Tip za beljakovine
Ribe, meso, omleta, mlečni izdelki in zelenjava v vseh možnih različicah morajo biti najpogostejše sestavine vašega jedilnika.
- Namig
Zaradi visokega deleža rastlinskih beljakovin so sijajna priloga stročnice, kot so leča, fižol in grah.
- Kalorične pasti
Posezite po polnozrnatih izdelkih, saj vaše telo po zaužitju enostavnih ogljikovih hidratov iz bele moke in sladkorja izloča preveč inzulina, ki povzroča napade volčje lakote.
Enako velja za sadni sladkor v sadju! Sadje se hitro uskladišči v vaše telo, pa četudi je nizkokalorično. Zato ga raje zaužijte v kombinaciji z jogurtom, mlekom ali pa pusto skuto. To bo omililo učinek inzulina.
C: Mešani tip
Ogljikovi hidrati in beljakovine: vaša presnova prenaša oboje, dokler so količine uravnotežene. Ko je ravnovesje porušeno ali pa pojeste preveč, se začnete rediti.
- Namig
Posezite po živilih, bogatih z balastnimi snovmi, ki na naraven način omejujejo tek. Veliko jih je v rženem kruhu, leči, rižu, piri in pa tudi v sadju, zelenjavi in oreških.
- Kalorične pasti
Skrite redilne sestavine so pogosto vzrok za povečanje telesne teže. Namesto mastne salame/klobase raje posezite po šunki ali perutninski salami. Ne pijte čistih sokov, temveč jih mešajte z mineralno ali navadno vodo.
Pripravili smo vam tudi recepte za optimalen zajtrk in večerjo in pa dva recepta za vaše tipično kosilo. Za poletno vitkejšo postavo tako ni več nobenih ovir! Recepte boste našli tukaj.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?