Poceni zelenjava, ki bi jo morali pojesti čim več: Preprečuje nalaganje maščobe in krepi kosti

12. 4. 2023
Deli
Poceni zelenjava, ki bi jo morali pojesti čim več: Preprečuje nalaganje maščobe in krepi kosti (foto: Profimedia)
Profimedia

Spomladanska čebula ni le odličnega okusa, ampak je tudi izjemno zdrava za telo. Je najbolj zaželena kitajska sestavina, ki je polna esencialnih hranil, vitamin B1, ki ga vsebuje v precejšnji količini, pa preprečuje pridobivanje telesne teže in kopičenje maščob.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

O mladi čebulici se premalo govori in piše. Mlada čebula je ena najcenejših vrst zelenjave, čeprav so po hranilni sestavi in ​​zdravilnih učinkovinah superživila. Čebula ima že sama po sebi neverjetne koristi za zdravje, mlada čebula pa vse enako, vendar v veliko večji koncentraciji! Ko boste slišali vse zdravstvene prednosti te skromne spomladanske zelenjave, boste spoznali, da ne dobi niti približno toliko pozornosti, kot bi si jo zaslužila.

To je najbolj priljubljena kitajska sestavina, ki je polna bistvenih hranilnih snovi. Tako zeleni listnati del kot bela čebulica spomladanske čebule sta užitna. Njen okus je nekoliko blažji od okusa navadne čebule in jo lahko kuhamo ali jemo surovo.

Skodelica mlade čebule ima le 134 kJ (32 Kcal), maščobe v sledovih in nič holesterola. Prav tako ima manj sladkorja in ogljikovih hidratov kot zelenjava, kot so korenje, krompir ali koruza. Vendar pa je kapesota bogata s snovmi, ki pomagajo pri obvladovanju in zdravljenju številnih bolezni in motenj, tradicionalno pa so jo uporabljali za zdravljenje glavobolov, prehladov, želodčnih bolečin in bolezni srca. Bogata je tudi s flavonoidi, žveplovimi snovmi in antioksidanti, ki pozitivno vplivajo na zdravje. Mlada čebula je odličen vir vitamina C, vitaminov B, kot so vitamini B1 (tiamin), B2 (riboflavin) in B3 (niacin). Vsebuje dvakratno dnevno priporočeno količino vitamina K v samo eni skodelici, poleg tega pa je vir drugih vitaminov in mineralov, kot sta kalcij in kalij.

Prehranska vrednost spomladanske čebule:

Zaradi nizke vsebnosti kalorij je spomladanska čebula odlična za tiste, ki želijo shujšati. Ena skodelica sesekljane spomladanske čebule vsebuje le 134 kJ (32 kcal). Poleg tega vsebuje malo maščob in veliko vlaknin, kar pomeni, da vam pomaga, da se dlje časa počutite siti, in tako zmanjša vaš skupni vnos kalorij.

Poleg tega je spomladanska čebula odličen vir vitaminov A, C in K, ki so bistveni za ohranjanje zdrave kože, kosti in oči. Vsebuje tudi minerale, kot so kalcij, železo in kalij, ki so potrebni za različne telesne funkcije.

Profimedia

Prednosti mlade čebule za hujšanje

Visoka vsebnost vlaknin v spomladanski čebuli pripomore k temu, da ostanete siti in zadovoljni, kar pomeni, da se boste redkeje prenajedali. Poleg tega vsebuje malo kalorij, zato je idealno živilo za vključitev v dieto za hujšanje. Vlaknine v spomladanski čebuli pomagajo tudi pri prebavi, saj ohranjajo črevesje zdravo in spodbujajo redno odvajanje.

Poleg tega spomladanska čebula vsebuje spojino, imenovano alicin, ki dokazano deluje proti debelosti. Ugotovljeno je bilo, da alicin zmanjšuje kopičenje maščob v telesu in izboljšuje občutljivost na inzulin, kar lahko pomaga preprečevati pridobivanje telesne teže.

Spomladanska čebula je bogata tudi z antioksidanti, ki so bistveni za ohranjanje zdrave telesne teže. Ti antioksidanti pomagajo zmanjševati vnetja v telesu, ki lahko vodijo v pridobivanje telesne teže. Pomagajo tudi pri razstrupljanju telesa, saj odstranjujejo škodljive toksine in spodbujajo splošno zdravje.

Spomladanska čebula je tudi živilo z nizkim glikemičnim indeksom, kar pomeni, da ne povzroča hitrega porasta ravni sladkorja v krvi, kar lahko vodi v željo po hrani in prenajedanje. Namesto tega zagotavlja stalen vir energije in pomaga preprečevati napade lakote in željo po sladkih prigrizkih.

Profimedia

Druge koristi mlade čebule za zdravje

Vzdrževanje krvnega tlaka

Mlada čebula je bogata s spojinami, ki vsebujejo žveplo. Te žveplove spojine so izjemne pri vzdrževanju krvnega tlaka. Zato lahko ljudje, ki trpijo zaradi krvnega tlaka, začnejo v svojo prehrano dodajati zeleno čebulo. Če imate težave s povišanim krvnim tlakom, pazite le, da pri kuhanju te zelenjave ne uporabljate veliko soli.

Izboljšanje odpornosti

Mlada čebula je bogata z vitaminom c. Ta vitamin c je zelo pomemben pri krepitvi odpornosti. Pomaga celo pri izgradnji belih krvnih celic, ki se borijo proti okužbam. Ta vitamin C ima tudi antibakterijske lastnosti, zato se spomladanska čebula bori proti boleznim, kot so kašelj, gripa in prehlad. Edina stvar, na katero moramo paziti, je, da spomladansko čebulo zaužijemo takoj, saj je vitamin c zelo hlapljiv, zato se nekaj vitamina c izgubi, če jo predolgo hranimo na zraku.

Obvladovanje sladkorne bolezni

V mladi čebuli je prisotna žveplova spojina in antioksidant kvercetin, ki pomagata pri vzdrževanju ravni sladkorja v krvi. Pomaga pri povečanju proizvodnje inzulina. Zato jo lahko bolniki s sladkorno boleznijo na različne načine dodajo svoji prehrani.

Spodbuja metabolizem

Spomladanska čebula vsebuje spojine, kot sta žveplo in krom, ki pospešujeta presnovo. Žveplo je nujno za pravilno delovanje jeter in pomaga telesu, da se znebi toksinov. Krom pa pomaga telesu pri učinkovitejši uporabi inzulina, kar vodi k boljši presnovi ogljikovih hidratov in maščob.

Za to gre zahvala vlakninam, ki so prisotne v njej. Ne glede na to, ali jo jeste surovo ali kuhano, bo vašemu prebavnemu sistemu pomagala delati kot čudež. Zato jo brez skrbi vključite v svojo prehrano.

Profimedia
Ohranjanje zdravega srca

Pomaga tudi pri zniževanju ravni holesterola v telesu. Zaradi vitamina C, ki je v njih prisoten, je tudi tveganje za nastanek bolezni srca manjše. Raziskave so dokazale, da vitamin c pomaga zmanjševati vnetja in sprošča krvne žile, ki prevajajo kri v srce, ter tako ščiti srce pred nastopom srčnega infarkta ali kapi.

Izboljšanje zdravja kože

Vitamin c, ki je prisoten v spomladanski čebuli, je hranilo, ki pomaga pri sintezi kolagena v telesu. Ta kolagen je bistvenega pomena za ohranjanje elastičnosti kože. Poleg tega zagotavlja potrebno gladkost kože in celo pomaga pri preprečevanju nastajanja gub.

Zdravje oči

Je odličen vir vitamina A in antioksidantov, ki imajo bistveno vlogo pri ohranjanju zdravih oči in pomagajo pri preprečevanju izgube vida.

Preberite še:
TAKO enostavno "resetirate" svoj metabolizem
Priporočamo tudi:
Ko bo otrok naslednjič imel izpad, ga skušajte umiriti s to Montessori tehniko

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?