Stran s trebuhom v 5 dneh - Hitra dieta z zanesljivim uspehom

25. 3. 2011
Deli

Zelo hitro lahko izgubite kakšen kilogram, še bolje, le po nekaj dneh bolj lahke hrane se boste počutile lahkotne in vitke. Vse omenjene okusne jedi lahko pripravite v le 15 minutah.

Do zdaj je bil raven, vitek trebuh vedno povezan z veliko potenja in napornim vsakodnevnim treningom: strokovnjaki so vam predpisovali kup različnih vaj za krepitev trebušnih in hrbtnih mišic, ki jih lahko izvajate samo v fitnesih. Ampak, roko na srce, ali vas že misel na te dolgočasne vaje ne odvrne od želje po ravnem trebuhu?

Zdaj so strokovnjaki končno priznali:

V resnici šport ne oblikuje lepega trebuha – odločilna je prehrana. Pojasnilo: vaje krepijo le mišice, maščoba pa, ki se nabira zaradi nepravilne prehrane, ostaja. Za topljenje maščob bi morali vsak dan krepko garati in si privoščiti vsaj 45 minut teka, hoje, plavanja … Vsak dan lahko naredimo še toliko vaj, naš trebuh pa ne bo prav nič bolj raven. No, seveda lahko vaje delate kljub dieti, saj vam bodo mišice pomagale tako pri sedenju kot pri miganju.

Najhitrejša pot do sanjske postave?

Nad našo dieto boste v resnici prav prijetno presenečene. V čem je trik: zelo malo ogljikovih hidratov. Le 250 gramov na dan zadostuje, da se počutimo tako telesno kot psihično fit. Zato je v dieti veliko sadja, zelenjave in kup majhnih slastnih porcij. Beljakovine boste pridobili iz mesa (najbolj belega mesa piščanca in purana), nujne maščobe pa iz oreškov, žita ali olivnega olja. Za vas smo pripravili nekaj osnovnih receptov, vi pa po zdravi pameti mirno eksperimentirajte še po svoji kuharski domišljiji.

Misliji z jagodičjem - Vitaminski paket za začetek dneva

Sestavine za 1 osebo:

  • 500 g mešanih jagod po izbiri (maline, borovnice, jagode – lahko jih tudi odmrznete dan prej) • 2 žlici lešnikov ali orehov
  • 6 žlic mešanih kosmičev
  • 1 smoothie po izbiri (250 ml)

Priprava (10 minut): Jagode očistite, če ste jih odmrznili, jih dobro osušite. Oreščke narežite ter zmešajte s kosmiči in jagodami. Zraven v miru uživajte v slastnem smoothieju.

Na porcijo: 673 kcal, 19 g beljakovin, 24 g maščob, 90 g ogljikovih hidratov

Malinov sorbet - Najhitrejši sladoled na svetu za tolažbo med obroki

250 g malin (odmrznjenih) zmešajte z žličko vaniljevega sladkorja in 2 žlicama limoninega soka. Pustite počivati 5–10 minut. Nato sadje kremasto stepite skupaj z 250 g mrzlega jogurta. Ni hitreje pripravljenega sladoleda, ki bi imel manj kalorij (na porcijo 25 kcal).

Polnjena omleta s šunko in sirom

Sestavine za 1 osebo:

  • 2 jajci
  • sol, poper
  • 50 g čebule
  • 20 g puste šunke
  • 50 g paradižnika
  • 20 g zbrinca ali nanoškega sira (mora imeti vsaj 20 % maščob)
  • sveža bazilika
  • 40 g kruha
  • 1/2 kumare
  • 1 žlica puste skute

Priprava: Jajci penasto stepite ter začinite. Čebulo narežite na tanke kolute, šunko narežite na koščke, paradižnik razdelite na četrtine ter vse skupaj zmešajte z jajcema. Naribajte sir in ga posujte po omleti, na koncu pa dodajte še svežo baziliko. Zraven jejte kruh in solato, narejeno s pusto skuto.

Puranji zrezek - Lahek in aromatičen

Sestavine za 2 osebi:

  • 10 g posušenih jurčkov
  • 125 g češnjevega paradižnika
  • 200 g majhnih belih šampinjonov
  • 3 mlade čebule
  • 1/2 šopka peteršilja
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol, poper
  • 5 žlic belega vina
  • 1 žlica kisle smetane
  • 2 puranja zrezka (okoli 150 g)

Priprava (15 minut): Jurčke namočite v 100 ml tople vode in jih pustite, da se namakajo 10 minut. Umijte paradižnike in šampinjone ter jih razpolovite. Mlado čebulico narežite na tanke kolute ter nasekljajte peteršilj. V ponvi na žlici olivnega olja 3 minute pražite čebulo in šampinjone, začinite s soljo in poprom ter prelijte z vinom, kuhajte še 2 minuti. Jurčke ožmite in jih 5 minut kuhajte, dodajte paradižnike in smetano. Gobe začinite s soljo in poprom. V ponvi na žlički olja popecite zrezka – na vsaki strani 2 minuti. Začinite s soljo in poprom, nato dodajte gobe. Preden postrežete, posujte s peteršiljem.

Na porcijo: 310 kcal, 24 g beljakovin, 14 g maščob, 4 g ogljikovih hidratov

Peresniki s paradižnikom, piščančjimi prsmi in skuto

Sestavine za 2 osebi:

  • 200 g peresnikov
  • sol, poper
  • 200 g češnjevega paradižnika
  • 100 g narezanih posušenih paradižnikov
  • 200 g fileja piščančjih prsi
  • 2 žlici skute
  • rukola

Priprava (15 minut): Peresnike skuhajte v slani vodi po navodilih na embalaži. Nato jih dobro odcedite. Medtem ko kuhate testenine, razpolovite paradižnike. Posušene paradižnike odcedite in narežite. Popecite prsi. Meso dobro popecite, solite, poprajte. Skupaj zmešajte skuto, paradižnik in testenine. Posujte z rukolo.

Na porcijo: 720 kcal, 39 g beljakovin, 18 g maščob, 99 g ogljikovih hidratov

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"