Vaša jajca za zajtrk ne bodo nikoli več enaka: To sestavino dodajte v svoj zajtrk in hitreje shujšajte

7. 4. 2023
Deli
Vaša jajca za zajtrk ne bodo nikoli več enaka: To sestavino dodajte v svoj zajtrk in hitreje shujšajte (foto: Profimedia)
Profimedia

Bogata je z vitamini, minerali in antioksidanti.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, saj nas pripravi na celoten dan, ki bo sledil. Z dobrim zajtrkom, ki je hranilno bogat in okusen, lahko učinkovito obvladamo željo po hrani in nepotrebnem prigrizku. Poleg tega pripomore tudi k temu, da smo ves dan aktivni in polni energije, hkrati pa izboljša duševno delovanje in aktivnost. Ko gre za hujšanje, je dober zajtrk zelo pomemben.

In ko že govorimo o zdravem zajtrku, so jajca ena najbolj vsestranskih in močnih živil ; v enem samem jajcu je shranjenih toliko beljakovin in zdravih maščob, da si je težko predstavljati, da jajc ne bi vključili v dobro zaokroženo, beljakovinsko bogato prehrano. Ne glede na to, ali imate radi umešana jajca ali poširana jajca, lahko svoj obrok naredite še boljši, če je vaš cilj izgubiti nekaj kilogramov. In to samo z dodajanjem ene hranljive zelene listnate zelenjave – špinače.

Jajca so odlična za hujšanje, zlasti če jih jeste za zajtrk. So bogata z beljakovinami in nizkokalorična, vendar je njihova kaloričnost odvisna tudi od načina priprave. Eno veliko kuhano jajce ima na primer 364 kJ (77-78 kcal). Poleg tega, če izgubite rumenjak, ima jajce le 71 kJ (17 kcal)! Ne le, da vsebujejo veliko hranilnih snovi, vključno z vitaminoma A in B12, temveč so povezane tudi z manjšim tveganjem za nastanek srčnih bolezni. Za tiste, ki želijo shujšati, so jajca bistvenega pomena za zdravo prehrano, saj so zaradi visoke vsebnosti beljakovin bolj nasitno živilo, kar pomeni, da zaužijete manj kalorij. Če niste ljubitelj jajc, je zdaj morda pravi čas, da jim ponudite priložnost.

Ne glede na to, ali imate najraje jajca v obliki omlete ali na sončni strani, obstaja veliko do pasu prijaznih dodatkov, ki bodo dejansko povečali sposobnost jedi za izgorevanje maščob.

Beljakovine v jajcih vas nasitijo in lahko pospešijo presnovo

Kar zadeva hujšanje, lahko beljakovine v jajcih pripomorejo k temu, da ste siti, in lahko prispevajo k temu, da pozneje čez dan zaužijete manj kalorij.

Del izziva pri hujšanju je potešiti lakoto in hkrati ohraniti kalorični primanjkljaj. Eden od načinov za reševanje tega problema je uživanje živil z visoko vsebnostjo beljakovin, ki nas dlje časa nasitijo. Jajca vsebujejo veliko beljakovin, približno 6 gramov na veliko jajce.

Beljakovine bolje nasitijo lakoto kot ogljikovi hidrati ali maščobe, saj se dlje časa prebavljajo. Proces uživanja, prebave in shranjevanja hrane se imenuje termični učinek. Termični učinek hrane je rahlo povečanje presnove, ki se pojavi po zaužitju hrane. Termični učinek lahko povečajo različni dejavniki, med katerimi je tudi količina beljakovin.

Profimedia

Povečanje presnove je eden od načinov, ki vam pomaga pri hujšanju. Metabolizem je sposobnost vašega telesa, da za energijo kuri kalorije. Čeprav je hiter ali počasen metabolizem v resnici odvisen od vaših genov, uživanje visokobeljakovinske hrane, kot so jajca, nekoliko pospeši vaš metabolizem in pokuri več kalorij.

Povečanje presnove je eden od načinov, ki vam pomaga pri hujšanju. Metabolizem je sposobnost vašega telesa, da za energijo kuri kalorije. Čeprav je hiter ali počasen metabolizem v resnici odvisen od vaših genov, uživanje visokobeljakovinske hrane, kot so jajca, nekoliko pospeši vaš metabolizem in pokuri več kalorij.

Beljakovine ugodno vplivajo tudi na zdravje mišic, saj vam pomagajo ohranjati in celo graditi večje mišice. Povečanje mišične mase neposredno vpliva na povečanje presnove. Mišice porabijo več energije in v mirovanju pokurijo več kalorij, zato več kot imate mišic, bolj učinkovito vaše telo kuri zaužito hrano.

Zakaj izbrati jajca s špinačo?

Razumna prehrana običajno poudarja širok izbor polnovrednih živil, ki zadostijo dnevnim potrebam po hranilih. Prehrana, sestavljena samo iz jajc in špinače, lahko zagotavlja ekonomično paleto bistvenih hranil, vitaminov in mineralov. Jajčne beljakovine so v primerjavi z rdečim mesom in mlekom razmeroma poceni, antioksidanti v špinači pa so primerljivi z dragocenimi zelenjavnimi izdelki.

Špinača je namreč polna hranilnih snovi, ki pospešujejo hujšanje in jo zlahka dodajamo številnim receptom, še posebej jajčnim. Vsebnost vlaknin v špinači vam bo pomagala ostati siti dlje, kar lahko prepreči prenajedanje čez dan. Poleg tega špinača jajcem doda pomembne antioksidante, ki zmanjšajo vnetje v telesu, ki bi lahko preprečilo izgubo teže. 

Strokovnjaki trdijo, da je špinača temno zeleno listje, ki je polno hranilnih snovi, ki spodbujajo hujšanje, in ga je mogoče enostavno dodati številnim receptom, zlasti jajcem. Ko ta hranila segrejemo z vodo, postanejo aktivna tako, da jih telo lažje absorbira.

To pa omogoča, da zaužije hranila, ki so prijazna do izgube teže, kot so vitamini K, E in vlaknine, medtem ko je obrok z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in visoko vsebnostjo hranil. Vsebnost vlaknin v špinači pomaga potrošniku, da se "dlje časa počuti sitega, kar lahko pomaga preprečiti prenajedanje čez dan".

Profimedia

Špinača, ki vsebuje le 29 kJ (7 kcal) na skodelico, bo vaši omleti dodala veliko hranilnih snovi brez neželenih kalorij. Špinača, bogata z železom, povečuje vašo moč in presnovo. Špinača je bogata s hranilnimi snovmi, poleg tega pa zavira lakoto, saj vas dlje časa nasiti.

Še en razlog, zakaj bi se morda želeli odločiti za špinačo v svoji najljubši jajčni jedi, je po besedah strokovnjakov vsebnost beljakovin (ena skodelica špinače, če jo dodate jajcem, lahko zagotovi 0,7 grama več beljakovin). Visok vnos beljakovin poveča sproščanje hormona sitosti (peptid YY), ki zmanjšuje apetit in spodbuja občutek sitosti. Beljakovine tudi povečajo vaš metabolizem in vam pomagajo ohranjati mišično maso med hujšanjem. 

Pozitivne lastnosti špinače

Dolgo preden nas je zajel trend superživil, je bila špinača razglašena za najboljši zeleni vir hranilnih snovi in takojšnje energije - zahvaljujoč Popaju in njegovim napihnjenim bicepsom. Ta je poskrbel, da je listnata zelenjava postala kul in da smo jo mnogi med nami celo vključili v svojo vsakodnevno prehrano. Čeprav nam po zaužitju pločevinke špinače morda nikoli ne bo uspelo opraviti enakih fizičnih nalog kot njemu (animiranemu liku v zgodnjih 2000-ih), lahko maščobe v naših obrokih nadomestimo s skodelico špinače in si tako zagotovimo boljše uravnavanje telesne teže, čistejšo kožo in ostrejši vid.

Profimedia

Špinača vsebuje veliko železa, folatov ter vitaminov C in B, ki preprečujejo nastajanje arterijskih oblog. Po podatkih The Worlds' Healthiest Foods folati zmanjšujejo tudi učinke homocisteina, krvne kemikalije, katere presežek lahko pospeši srčni infarkt. Magnezij, kalij in kalcij v špinači v sodelovanju z natrijem v telesu uravnavajo zadrževanje vode in preprečujejo visok krvni tlak. Karotenoidi delujejo tudi kot antioksidanti in se borijo proti škodljivim molekulam kisika, ki napadajo zdrave celice.

Pomembno je opozoriti, da so jajca s špinačo lahko odličen dodatek k zdravi prehrani, vendar morajo biti del uravnoteženega načrta obrokov, ki vključuje različna živila. Pomembno je tudi, da pazite na velikost porcij in da jim ne dodajate veliko visokokaloričnih sestavin, kot sta sir ali maslo.

Skratka, jajca s špinačo so preprost in hranljiv obrok, ki je kot nalašč za hujšanje. Je enostaven za pripravo, poln beljakovin in vlaknin, poleg tega pa ga lahko prilagodite svojim željam. Ko boste naslednjič iskali zdrav in okusen obrok, poskusite z jajci s špinačo!

Preberite še:
Ženske, zaradi teh stvari se v nosečnosti nikar ne opravičujte!
Priporočamo tudi:
Obstaja razlog, zakaj tik pred menstruacijo pospravljamo kot nore

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?