Vnetje želodčne sluznice ali gastritis je ena izmed najpogostejših bolezni prebavil, ki se lahko pojavi v katerem koli življenjskem obdobju.
Pogosto nastane kot posledica virusne ali bakterijske okužbe, kot je na primer bakterija Helicobacter pylori, kroničnega stresa, prekomernega pitja alkohola in uporabe določenih zdravil.
Ne spreglejte:
Med najpogostejšimi simptomi, ki spremljajo gastritis so:
- bolečina ali nelagodje v zgornjem delu trebuha,
- napenjanje,
- kolcanje in spahovanje,
- težave z zgago,
- teža v želodcu,
- izguba apetita,
- slabost,
- bruhanje,
- temno blato in kot zadnje opozorilo tudi kri v blatu.
Nutricionistka Jovana Srejić Ferluga izpostavlja predvsem dve vrsti in sicer akutni gastritis, ki se pojavi nenadoma in hitro mine, ter kronični gastritis, ki lahko traja vrsto let.
Nezdravljen gastritis prispeva k nastanku želodčnih razjed, zato simptomov ni dobro ignorirati. Pri ustreznem zdravljenju je bistvenega pomena uravnotežena prehrana, ki hkrati ne draži želodca.
Hrana, ki jo je priporočljivo jesti, če imate gastritis
Ne glede na to, če je vzrok vnetja želodčne sluznice akutnega ali kroničnega izvora pridejo v poštev vrste živil, ki imajo bogato vsebnost antioksidantov in hkrati delujejo preventivno in protivnetno.
Med njimi sta sveža zelenjava in sadje, velja izpostaviti tudi zeleni čaj. Med živili, ki lahko preprečijo razvoj bakterije Helicobacter pylori, so predvsem:
- kapusnice (zelje, repa, ohrovt, cvetača, zelena, blitva, rukola, zeleni ohrovt, blitva),
- jagodičevje (borovnice, maline, robide, jagode)
- in začimba kurkuma, ki jo lahko dodajate različnim jedem.
Med živili, ki lajšajo težave z gastritisom so:
- živila, ki so polna vlaknin (ovseni kosmiči, stročnice, brokoli),
- hrana z nizko vsebnostjo sadnih kislin (sveža zelenjava, korenje, kumare, krompir),
- živila z zdravimi maščobami: (ribe, piščanec, puran, jajčni beljak, skuta),
- sadje z majhno vsebnostjo sladkorja: (borovnice, jabolka, jagode, robide),
- probiotična hrana: (kefir, jogurt, kislo zelje kimči),
- žita med katerimi so riž, oves, ječmen,
- začimbe: meta, ingver, kurkuma in med.
Seznam živil, ki se jih je ob težavah z gastritisom bolje izogibati
- Alkohol, kava in črni čaj,
- gazirane in energijske pijače ter sadni sokovi,
- hrana z visoko vsebnostjo kislih sestavin (kot so citrusi in paradižnik),
- mastna, odvrta in začinjena hrana,
- koščičasto sadje,
- koruza,
- sladkarije,
- ocvrta jajca,
- česen in čebula,
- rdeče in predelano meso,
- poper,
- nezdravi prigrizki.
Nutricionistka še izpostavlja, da je ob težavah z gastritisom koristno imeti več manjših obrokov, recimo na tri ure, namesto, da so med obroki preveliki premori.
Vir: zdravlje.kurir.rs
Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić