Uravnotežena in zdrava prehrana ima za uspešno hujšanje pomembno vlogo, toda ni edina.
Ne gre namreč pozabiti tudi na vnos tekočin, torej na pijačo. Pijača ima ključno vlogo pri uravnavanju krvnega sladkorja. Nekatere vrste pijač lahko drastično zvišajo raven sladkorja v krvi, kar za seboj poleg skokovitega povišanja krvnega sladkorja povleče še druge tegobe. Ustvari se lahko insulinska odpornost, sprožijo vnetni procesi v telesu, ki povečajo tveganje za številne bolezni, prav tako se lahko poveča telesna teža.
Ne spreglejte:
Priljubljeni pijači, ki upočasnjujeta hujšanje in povečujeta tveganje za sladkorno bolezen
Dietetičarki Kimberly Booker in Destini Moody opozarjata na dve vrsti priljubljenih pijač, ki se ju je bolje na daleč izogibati, še zlasti, če želite ohraniti zdravje in izgubiti kakšen odvečen kilogram. Kateri sta?
1. Sadni sok
Sadni sok je po številnih merilih na pravi vtis neškodljiv, toda temu v resnici ni čisto tako. Še zlasti sadni sokovi, ki jih je moč najti na trgovskih policah, so pogosto polni izdatnih količin sladkorja, umetnih barvil in arom. »Komercialni sadni sokovi pogosto vsebujejo večje količine dodanih sladkorjev in praktično nič vlaknin, ki jih je sicer mogoče najti v sadju,« pojasnjuje Bookerjeva.
Vse to vodi do nevarnosti skokovitega porasta ravni krvnega sladkorja in drugih nevarnosti. »Uživanje tovrstnih sadnih sladkorjev poleg hitrega skoka krvnega sladkorja pripomore k nastanku vnetnih procesov. Telo ne prepozna kalorij iz tekočine in trdne hrane, kar lahko povzroči prekomerni vnos kalorij in posledično pridobivanje dodatnih kilogramov,« dodaja.
2. Gazirana pijača
Druge na seznamu sicer precej priljubljenih pijač, ki ovirajo hujšanje so tudi gazirane pijače, ki so poznane po velikih količinah dodanih sladkorjev. Pogosto je sladkor, ki se nahaja v gaziranih pijačah v obliki koruznega sirupa ter visoke vsebnosti fruktoze.
Ob zaužitju gaziranih pijač se sladkor hitro absorbira v krvni obtok, čemur sledi sunkovit skok krvnega sladkorja. Ob rednem uživanju tovrstnih pijač v telesu lahko nastanejo vnetni procesi in povečanje telesne teže. Sčasoma lahko to vodi tudi do poslabšanja insulinske odpornosti in povečanja tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.
Moodyjeva prav tako opozarja na kalorije iz gaziranih pijač, ki se zlahka hitro nakopičijo. Ob tem je treba upoštevati, da gazirane pijače nimajo hranilne vrednosti. Pravzaprav so gazirane pijače običajno sestavljene iz koruznega sirupa z visoko vsebnostjo fruktoze, z dodanimi umetnimi barvili in aromami ter gazirano vodo, ki doda značilne mehurčke. »Gazirane pijače so v resnici samo tekoči sladkor,« še poudarja.
Katere pijače dietetičarki priporočata?
Dietetičarki namesto tega priporočata predvsem enostavne pijače, ki prispevajo k ustrezni hidraciji brez dodatnega vnosa pretiranih kalorij. To so lahko voda, ki ji dodate nekaj rezin limone, limete, kumar ali jagodičevja. Odlične možnosti, ki podpirajo presnovo in posledično spodbujajo hujšanje ter zmanjšujejo vnetja, so tudi nesladkani zeliščni čaji in ledeni čaji brez dodanega sladkorja.
Vir: index.hr
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?