Na eksotičen okus ingverja se moramo najprej privaditi, ko pa z njim sklenemo prijateljstvo, je najbolje, da ga predvsem v zimskem času v majhnih količinah uživamo redno. Predlagamo ingverjeve mafine s pomarančo in korenjem.
Za 12 mafinov potrebujemo:
Postopek priprave mafinov je zelo preprost, z merjenjem v mililitrih in jušnih žlicah pa ga še poenostavimo.
Suhe sestavine:
- 300 ml mehke pirine moke
- 200 ml polnozrnate pirine moke
- 1 pecilni prašek iz vinskega kamna
- 1 noževa konica sode bikarbone
- 100 ml mletih mandljev
- cimet
- ščepec soli
Mokre sestavine:
- 2 jajci
- 50 ml rjavega sladkorja
- 250 ml naribanega korenja
- 2 jušni žlici naribanega svežega ingverja
- 50 ml pomarančnega soka
- 100 ml sojinega jogurta (lahko nadomestite z navadnim, gostim jogurtom)
- naribana lupinica 1 pomaranče iz ekološke pridelave
- 100 ml oljčnega olja
Priprava:
1. Pečico ogrejemo na 170 stopinj. Pekač za mafine obložimo s papirnatimi modelčki za mafine.
2. Za mafine posebej zmešamo vse suhe in vse mokre sestavine. Nato z lopatko suhe sestavine primešamo k mokrim.
3. Maso z žličko razdelimo v modelčke za mafine ter pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 25 minut.
4. Pečene mafine ohladimo, zložimo v neprodušno zaprto posodo in shranimo v hladilniku, kjer se ohranijo nekaj dni.
5. Pojemo ogrete na sobno temperaturo z žlico dobre marmelade.
Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja, foto: Luka Arnuš
Preberite še: Ingver - za ploske trebuhe in odpornost telesa
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?