Ingverjevi mafini s pomarančo in korenjem

2. 12. 2017
Deli
Ingverjevi mafini s pomarančo in korenjem (foto: Luka Arnuš)
Luka Arnuš

Na eksotičen okus ingverja se moramo najprej privaditi, ko pa z njim sklenemo prijateljstvo, je najbolje, da ga predvsem v zimskem času v majhnih količinah uživamo redno. Predlagamo ingverjeve mafine s pomarančo in korenjem.

Za 12 mafinov potrebujemo:

Postopek priprave mafinov je zelo preprost, z merjenjem v mililitrih in jušnih žlicah pa ga še poenostavimo.

Suhe sestavine:

  • 300 ml mehke pirine moke
  • 200 ml polnozrnate pirine moke
  • 1 pecilni prašek iz vinskega kamna
  • 1 noževa konica sode bikarbone
  • 100 ml mletih mandljev
  • cimet
  • ščepec soli

Mokre sestavine:

  • 2 jajci
  • 50 ml rjavega sladkorja
  • 250 ml naribanega korenja
  • 2 jušni žlici naribanega svežega ingverja
  • 50 ml pomarančnega soka
  • 100 ml sojinega jogurta (lahko nadomestite z navadnim, gostim jogurtom)
  • naribana lupinica 1 pomaranče iz ekološke pridelave
  • 100 ml oljčnega olja
Priprava:

1. Pečico ogrejemo na 170 stopinj. Pekač za mafine obložimo s papirnatimi modelčki za mafine.

2. Za mafine posebej zmešamo vse suhe in vse mokre sestavine. Nato z lopatko suhe sestavine primešamo k mokrim.

3. Maso z žličko razdelimo v modelčke za mafine ter pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 25 minut.

4. Pečene mafine ohladimo, zložimo v neprodušno zaprto posodo in shranimo v hladilniku, kjer se ohranijo nekaj dni.

5. Pojemo ogrete na sobno temperaturo z žlico dobre marmelade.

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja, foto: Luka Arnuš

Preberite še: Ingver - za ploske trebuhe in odpornost telesa

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?