Jabolčna torta z amarettom

21. 11. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Jabolčna torta z amarettom (foto: revija Lisa)
revija Lisa

Tanek sloj umešanega testa, sadje, mandljevi vetrci in smetana

Za 16 kosov potrebujete

  • 100 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 2 vaniljina sladkorja
  • sol
  • 2 jajci
  • 150 g moke
  • 1 žličko pecilnega praška
  • 3 žličke mletega cimeta
  • 4 žlice mandljevega likerja
  • 400 g jabolk
  • 4 beljake
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 200 g mletih mandljev
  • 400 g smetane

Priprava

Kremasto zmešajte maslo, sladkor, 1 zavitek vaniljevega sladkorja in 1 ščepec soli. Primešajte še jajci. Posebej zmešajte moko in pecilni prašek, ju presejte na jajčno peno in dodajte še 1 žličko cimeta in 2 žlici mandljevega likerja. Testo nato porazdelite po namaščenem in pomokanem tortnem modelu (premera 26 cm). Olupite jabolka, jih zrežite na četrtine in jim odstranite peščišče. Nato jih z odrezano stranjo navzdol porazdelite po testu.

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Iz beljakov stepite trd sneg. Nato nanj presejte sladkor v prahu in primešajte 2 žlici mandljevega likerja, 2 žlički cimeta in mandlje. Zmes porazdelite po jabolkih. Tortni model prekrijte z aluminijasto folijo in kolač pecite približno 60 minut. Aluminijasto folijo odstranite po 45 minutah peke. Po koncu peke počakajte, da se ohladi.

Od kod so najboljši ljubimci na svetu? Kako so se odrezali Slovenci?

Smetani dodajte 1 zavitek vaniljevega sladkorja in jo čvrsto stepite. Nato jo valovito porazdelite po torti. Potresite jo še z 1 žličko cimeta.

Čas priprave: približno 1 ura in 45 minut.

Na kos: približno 360 kcal, beljakovine: 6 g, maščobe: 22 g, ogljikovi hidrati: 33 g.