Kako jagode v resnici vplivajo na vaše telo?
Jagodičevje v splošnem uvrščamo med eno najbolj zdravih skupin sadja, in to z razlogom. V primerjavi z drugim sadjem jagode vsebujejo presenetljivo veliko koristnih hranil. Po mnenju strokovnjakov lahko brez skrbi pojémo približno osem jagod na dan – štiri, če so večje, in do šest, če so manjše. Priporočljivo jih je uživati po obroku.
Zakaj so jagode zdrave?
Če pogledamo njihovo hranilno vrednost, postane hitro jasno, zakaj so jagode tako priljubljene med ljubitelji zdrave prehrane. Sto gramov jagod v povprečju vsebuje:
- 32 kcal,
- 0,7 g beljakovin,
- 7,7 g ogljikovih hidratov (od tega 4,9 g enostavnih sladkorjev),
- 2 g vlaknin (topnih in netopnih),
- 16 mg kalcija,
- 0,42 mg železa,
- 153 mg kalija,
- 1 mcg vitamina A,
- 58,8 mg vitamina C.
Poleg tega so jagode polne antioksidantov, ki dodatno prispevajo k ohranjanju zdravja.
Kakšni so pozitivni učinki uživanja jagod?
Raziskave kažejo, da že ena in pol do dve in pol porciji jagod na dan (v povprečju 32 gramov) pomagajo znižati raven inzulina v krvi. Poleg tega uživanje jagod prispeva k zniževanju holesterola. Ključno vlogo imajo pri tem antocianini – naravne spojine, ki po besedah znanstvenikov krepijo kratkoročni spomin in lahko zmanjšujejo vnetja v telesu, pojasnjujejo na portalu mondo.rs.
Sveže ali zamrznjene jagode so odlična zamenjava za sladkarije. Dodamo jih lahko v smutije, uporabimo kot osnovo za sladice ali jih kombiniramo z žitaricami za zajtrk. Vsebnost kalija v jagodah prispeva k vzdrževanju normalnega krvnega tlaka, kar posledično zmanjša tveganje za srčno ali možgansko kap.
Pazite na sladkor in alergene
Čeprav so jagode hranilno bogate, je priporočljivo, da jih uživamo zmerno. Ljudje s sladkorno boleznijo naj se glede količine posvetujejo z dietetikom. Mnogi jagode pripravijo v kombinaciji s sladkorjem ali smetano - v tem primeru je zmernost še bolj pomembna.
Jagode lahko vsebujejo tudi ostanke pesticidov, zato jih pred zaužitjem dobro operite ali izberite sadje preverjenega porekla. Prav tako ne pozabimo, da so jagode precej pogost alergen, zato previdnost pri uživanju ni odveč.
Vir: mondo.rs