Jajca so cenovno dostopno in hkrati hranilno zelo bogato živilo, zato ni presenetljivo, da se pogosto znajdejo na jedilniku.
Med drugim so bogata zakladnica beljakovin, aminokislin ter vitaminov in mineralov. Velja izpostaviti, da jajca veljajo za eno izmed najbolj hranljivih živil na svetu in četudi se jih nekateri ljudje izogibajo zaradi povezane z visokim holesterolom, je skrb v zvezi s tem odveč, saj raziskave te povezave niso nikoli potrdile. Še več, številni strokovnjaki so mnenja, da so jajca zaradi svojih koristnih snovi zaželen segment uravnotežene prehrane.
Preberite še:
- Živela je 117 let, čeprav ni jedla sadja in zelenjave: več kot 100 let je vsak dan uživala to živilo
Jajca so zaradi svoje vsestranske uporabnosti lahko samostojen obrok ali dodatek jedem
Glede na številne hranilne in zdravstvene koristi, ki jih obetajo jajca, se je novinarka spletne strani The Healthy, Jamie Stathis odločila za zanimiv preizkus. V tedenskem eksperimentu si je zadala, da bo vsak dan jedla jajca na različne načine.
V preizkusu je spremljala svoje počutje in kakšne spremembe je opazila. Nekatere so jo presenetile. »V tedenskem preizkusu sem pojedla več kot dve jajci na dan, včasih tri,« je povedala. Dodala je, da si je jajca pripravljala na različne načine in sicer včasih kot omleto, drugič pečena, z ostanki zelenjave, mesa in s sirom. Pri sebi je imela vedno tudi vnaprej pripravljena trdo kuhana jajca, ki so bila odličen in beljakovinsko bogat prigrizek pred treningom ali med obroki tekom dneva.
Nasitna in enostavna za pripravo
Postopkov s katerimi je možno pripraviti jajca je cela paleta, poleg tega pa so lahko dobra izbira za kakovosten in nasiten obrok tudi, ob pomanjkanju časa. Stathisova je tekom svojega preizkusa poudarila, da so z nekaj kreativnosti jajca odlična izbira na račun hitre priprave.
Sama si je pogosto privoščila jajčno omleto z rukolo in feta sirom, ki jim je popestrila okus z nekaj kapljicami limone in ekstra deviškega olivnega olja. Poleg tovrstnih jedi je pogosto pojedla tudi solato.
Kot pravi sama, jo je kakšen obrok z jajci rešil tudi, ko je imela dneve natrpane z različnimi obveznostmi. Takrat je prišla na vrsto slana pita iz krhkega testa in jajčne kreme kiš (quiche), ki je lahko vnaprej pripravljena in pride v poštev tudi, če ste kje na poti.
Zmanjšujejo željo po vmesnih nezdravih prigrizkih
Tekom svojega preizkusa je novinarka prav tako opazila še eno zanimivo stvar, ki jo je nadvse pozitivno presenetila. Zmanjšala se ji je namreč želja po vmesnih sladkih prigrizkih. To je pripisala svojemu rednemu uživanju jedi z jajci, ki so polna zdravih maščob in beljakovin.
»V tednu dni, ko sem si vsak dan privoščila jajca, sem opazila, da imam manj težnje po sladkem. Namesto sladkega kolačka z malo hranilne vrednosti, sem na primer raje izbrala dva trda kuhana jajca, ki sta me za dlje časa nasitila,« je še razkrila. Ob koncu preizkusa se je odločila, da bodo jajca ostala del njene prehrane na različne načine tudi še naprej.
Povzeto po: krstarica.com
Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem