Jajca so sestavni del mnogih obrokov, zato zaloge pogosto hitro poidejo. Kljub temu je pomembno posvetiti pozornost njihovi kakovosti in roku trajanja, saj zastrupitev z jajci ni redkost.
Ne spreglejte:
- Napitek, ki pomaga pri bolečem grlu že v 2 urah: Vse, kar potrebujete, je voda in 3 začimbe
- To je prigrizek, ki ga zdravniki priporočajo za močnejše kosti (niso mlečni izdelki)
Sveža jajca se lahko v hladilniku hranijo do enega meseca, ob pravilnem skladiščenju pa tudi dlje. Vendar ne pozabite, da je v to obdobje vključen tudi čas, ki so ga jajca prestala v trgovini, zato je vedno pomembno preveriti datum pakiranja.
Kuhana jajca imajo krajši rok trajanja – v hladilniku jih lahko hranimo do enega tedna, zunaj hladilnika pa jih je treba porabiti v 12 urah.
Kaj pa, ko niste povsem prepričani?
Če imate kakršen koli dvom o kakovosti jajc, jih pred uporabo razbijte v ločeno posodo. Če izgledajo ali dišijo sumljivo, jih je bolje zavreči.
Preprost trik za preverjanje svežine jajc je, da jih potopite v vodo. Sveža jajca bodo potonila na dno posode, manj sveža pa bodo plavala ali stala pokonci v vodi.
Vir: krstarica.com
Preberite še: