"Prihajam iz Japonske, kjer ljudje živijo najdlje: to je 8 živil, ki so vsak dan na mojem jedilniku"

31. 7. 2024
Deli
Michiko Tomioka, certificirana nutricionistka in strokovnjakinja za dolgoživost. (foto: Foto: Michiko Tomioka)
Foto: Michiko Tomioka

Nara, mesto na Japonskem, velja za izjemno bogato območje naravnih lepot, kulturnih znamenitosti in okusne hrane. Prav tako je to mesto eno izmed območij, kjer živi veliko število najdlje živečih ljudi na svetu. 

Od tam prihaja Michiko Tomioka, certificirana nutricionistka in strokovnjakinja za dolgoživost, ki se je v odrasli dobi sicer preselila v ZDA, kjer jo je sprva vase posrkala kultura hitre in predelane hrane.

Tovrsten način prehranjevanja ji ni ustrezal, saj se je nenehno počutila slabo. Ko je postala prehranska strokovnjakinja, se je odločila, da razširi japonske prehranjevalne navade, ki pripomorejo k vitalnosti in dolgoživosti.  

Ne spreglejte:

Živila, ki na Japonskem prestavljajo temelj dolgoživosti

Tomioka pravi, da je ena izmed glavnih skrivnosti dolgoživosti Japoncev ta, da se prehranjujejo z namenom. V njeni kuhinji se najde nekaj živil, ki jih ima na jedilniku vsak dan, ker verjame, da so ji v pomoč pri dolgoživosti in srečnejšemu življenju. Katera so med njimi?

Božična sladica: sladka in sočna torta, ki jo boste pripravili v pol ure

1. Matcha

Eno izmed živil, ki pripomorejo k zdravju in vitalnosti je matcha, ki je pravzaprav posušen zeleni čaj s številnimi koristmi za zdravje, ki ga vsak dan popije tako ona, kot tudi njena 99-letna teta. Po vsebnosti je bogat z vitaminoma B in C, vlakninami in protivnetnimi polifenoli, ki vsebujejo veliko antioksidantov in ščitijo pred celičnimi poškodbami.

2. Fermentirana živila

Med hrano, ki je na Japonskem najbolj priljubljena, spadajo fermentirana živila, ki so polna probiotikov kar pomaga pri zdravi prebavi in absorpciji hranil. Med njimi so miso (fermentirana sojina pasta, ki je pogosta sestavina juh), natto (fermentirana soja) in nukazuke (fermentirana zelenjava, vložena v riževe otrobe).

3. Morske alge

Posebno mesto v prehrani Japoncev imajo tudi morske alge, znane kot kaiso, ki jih je moč najti v številnih jedeh in prigrizkih. Alge imajo številne blagodejne učinke na zdravje, saj vsebujejo pomembne vitamine in minerale, med katerimi so jod, železo, magnezij, kalij, vitamin B12 in maščobe omega-3 kisline.

4. Tofu

Na Tomiokinem jedilniku se pogosto znajde tofu, ki zagotavlja bogato vrednost beljakovin. Zaradi vsestranske uporabnosti se tofu lahko doda različnim vrstam jedi, kot so burgerji, humus, solata ali zelenjavi v rižu. Uporaben je tudi kot priloga ali v sladici.

Tofu se zaradi vsestranske uporabnosti poda k različnim jedem in sladicam.

Tofu se zaradi vsestranske uporabnosti poda k različnim jedem in sladicam.

Profimedia

5. Sezamova semena   

Na seznamu se najdejo še sezamova semena, tako pražena rjava ali črna, ki vsebujejo pestro paleto vitaminov B in E. Prav tako vsebujejo vlaknine in minerale, kot so kalcij, magnezij in fitosterole, ki pomagajo uravnavati priporočene vrednosti holesterola. 

6. Gobe šitake

Šitake gobe se uporabljajo kot osnovna sestavina v številnih japonskih jedeh, pri čemer je dobro vzeti v zakup, da so najboljša izbira ekološko pridelane. Vsebujejo polno beljakovin in vitaminov D in B ter lentinan, polisaharid, kar je v pomoč pri boju zoper vnetna stanja.

7. Ingver

V vsakodnevni prehrani na Japonskem ne manjka ingver, ki je po vsem svetu znana zdravilna začimba. Pomaga zlasti pri krepitvi odpornosti, za lajšanje želodčnih težav in pri zdravi presnovi. Ingver dodajajo k jedem na različne načine, kot je na primer v napitkih, omakah, prelivih, marinadah in slaščicah ali juhah.

Ingver velja za zdravilno začimbo, ki se lahko uporabi tudi v napitkih.

Ingver velja za zdravilno začimbo, ki se lahko uporabi tudi v napitkih.

Profimedia

8. Stročnice

Med vsakdanjimi osnovnimi živili, ki so na meniju prehranske strokovnjakinje, se večkrat znajde soja, ki je polna vlaknin in vitaminov B, ter kalija in polifenolov. Za sojo sicer pravi, da je ob izbiri pozorna, da je čim manj predelana. Uporablja tudi sojo v prahu in nesladkano sojino mleko. Priporoča tudi rdeči fižol ali azuki, ki je bogat z beljakovinami in kalijem, vitamini B ter polifenoli, kar pomaga pri preprečevanju vnetij. 

Povzeto po: cnbc.com

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del