Kaj jesti na službeni poti?

27. 3. 2008

Ni treba, da bi si zaradi pogostih službenih poti pridelali dodatne obroče okrog pasu. Preberite si, kaj dati v usta, kadar ste na poti.

Ko je B. B. dobil vznemirljivo službo v mednarodnem podjet­ju, še ni vedel, da bo to dobesedno ‘otežilo’ njego­vo življenje. Kot direktor razvojnega oddelka je bil vsak mesec na poti tudi po 14 dni in nekaj časa je brezskrbno užival v teh kulinarično-poslovnih izletih. Jakobove školjke v Belgiji ali gosja jetrca v Franciji v najboljših restavracijah in v intelektualno spodbudni druščini somišljenikov.

Toda ko je pred lanskim božičem stopil na tehtnico, je ugotovil, da se je z običajnih 85 napihnil na rekordne 103 kilograme. Sladko mednarodno življenje mu je uničevalo zdravje. B. B. tako kot večina sodobnih nomadov na poti ni pazil na prehrano. V bitki s časom, stre­­som na delovnem mestu in službenimi roki se je med jedjo hotel le sprostiti in pozabiti na vse skupaj. In seveda se tako kot vsak normalen človek ni mogel upreti izobilju samopostrežnih zajtrkov v hotelih.

Toda kar je preveč, je preveč. B. B. je spet vstal iz pepela, odmislil izgovore, kot so napo­ren delovni urnik in stres, spremenil prehrano, v svoj nabasani urnik vključil jekleno vadbo in v osmih tednih shujšal za deset kilogramov. Zdaj ste na vrsti vi. Morda vaša služba ni tako sijajna kot B. B. -jeva, toda vsak sodoben moški je neprenehoma pod stresom, in to ga hitro zvabi k ubijalskim požrtijam. Dejstvo pa je, da službene poti ne redijo. Redijo slaba hrana in še slabše prehranjevalne navade. Poskusite tudi vi slediti spodaj opisanim potovalnim shujševalnim pravilom in zaživite bolj zdravo življenje v vitkejšem telesu.

Popotniška pravila

Ljudje, ki so pogosto na poti, potrebujejo prilagodljiv in ne preveč strog načrt prehranjevanja. Zato smo zanje zasnovali učinkovito dieto, ki še vedno dopušča obilo kulinaričnih užitkov brez zamudnega preštevanja kalorij. Rešitev je prehrana z malo ogljikovih hidra­tov in z obiljem koristnih hranilnih snovi.

Dovolite, da vam na hitro razložim: Vsakič, ko jeste hrano, ki je bogata z ogljikovimi hi­dra­­ti, kot so kruh, testenine, riž in izdelki, ki vsebujejo veliko sladkorja in moke, se zviša raven inzulina v vaši krvi. Inzulin je hormon, ki ima velik vpliv na delovanje vašega telesa, saj mu sporoča, naj neha kuriti maščobe in jih raje začne shranjevati za hude čase. Kako velik je pravzaprav vpliv inzulina? Znanstve­niki so v nekem poizkusu naročili 20 moškim, naj šest tednov uživajo hrano z malo ogljikovih hidratov, ter jim naročili, naj ne zmanj-šajo količine zaužite hrane, temveč naj jedo, kolikor hočejo.

Meritve po koncu raziskave so pokazale, da so možje v povprečju shujšali za štiri kilograme in znatno zmanjšali tveganje za nastanek srčnih obolenj. Poleg tega so znanstveniki izračunali, da je bil vzrok za izgubo teže v precejšnji meri (kar 70 odstotkov) posledica znižanja ravni inzulina v krvi. To­rej ima inzulin resnično velik vpliv. Zdaj pa si predstavljajte obratno situacijo. Recimo, da se, tako kot večina Slovencev, ves dan bašete z ogljikovimi hidrati in da posledično vaše telo neprenehoma kopiči maščobe. Ni treba biti znanstvenik, da bi ugotovili, kako to vpliva na povprečno telesno težo našega naroda. Dovolj je, da se malo ozrete po ulici.

Najbolje bo, da opustite svoj zgrešen način prehranjevanja in le izjemoma jeste z ogljiko­vimi hidrati bogato hrano. S tem boste preprečili navale inzulina in dosegli, da bo vaše telo večino časa kurilo maščobe. ‘Večino časa’ bo za zmanjšanje telesne teže povsem dovolj. Kako to naredimo? Ravnajte se po navodilih iz zgornjega okvirčka in čim pogosteje, pravzaprav večino časa, izbirajte hrano iz skupine živil z nizko vsebnostjo ogljikovih hi­dratov. Kadar se zgodi, da take hrane nimate na voljo, si lahko privoščite tudi živila z višjo vsebnostjo ogljikovih hidratov.

A sledite preprostemu pravilu: vsakič, ko pojeste živilo z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, naj bodo naslednji trije ob­roki oziro­­­­ma prigrizki revni z ogljikovimi hidrati. Kako je z alkoholom? Vsak večer lahko spijete dva kozarca vina (3 dl) ali dve mali pivi (7 dl).

Še sedem načinov za izgubo teže

Pozabite na jedilni list. Kadar greste v res­tav­­racijo, se odločite, kaj boste jedli, še preden si ogledate vse možnosti. Večina ljudi ima nam­reč velike oči, zato se pustijo zapeljati izbiri. Primerna odločitev za večerjo je npr. solata za predjed (namesto kruha), zrezek, piščanec ali riba z zelenjavno prilogo.

Prespite raje v manjšem motelu ali penzionu. Ti namreč ponujajo zajtrke, med katerimi si zlahka izberemo jedi, ki so revne z ogljikovimi hidrati, recimo jajca, sir, šunka, hrenovke ali jogurt, medtem ko vas v hotelih zapeljejo z bogato založenimi samopostrežnimi zajtrki in vam že navsezgodaj zjutraj ponujajo slast­no pecivo in torte. V nasprotju s hoteli so dru­žinski moteli in penzioni po Sloveniji okusno opremljeni, čisti in občutno cenejši, pa tudi sobe so pogosto večje in udobnejše.

Obvladajte skušnjavo. Kadar rezervirate sobo v velikem hotelu, lahko prosite, naj vam vnaprej spraznijo mini bar, ki je običajno dobro založen z nevarnimi skušnjavami, kot so čokoladni bomboni, mehurčkaste pijače, slani prigrizki, pivo ipd. Namesto tega ga lahko v razumni meri napolnite z zdravo hrano, na primer s sirom, mlekom, sadjem, zelenjavo in nizkokaloričnimi pijačami. Za nameček boste tudi precej privarčevali, saj je ropanje mini bara sila draga zabava.

Prenosni računalnik naj bo na mizi. Če imate navado, da delate v postelji, boste začeli podzavestno povezovati posteljo z budnostjo in aktivnostjo, ne pa s spanjem in sprostitvijo. Zakaj je to tako pomembno? Ker moški na službenih poteh v povprečju spijo dve do tri ure manj kot doma. To zmoti biološki ritem, v telesu zmanjša raven leptina (hormon, ki povzroča občutek varnosti) ter poveča raven grelina (hormon, ki vzpodbuja lakoto). Posle­di­­­ce? Povečanje teka za celih 23 odstotkov!

Povabite novo stranko na večerjo. Če nam je malo nerodno, hujšamo. Dokazano je namreč, da moški pojedo 35 odstotkov manj kalorij, kadar večerjajo v družbi s tujci, kot pa takrat, ko uživajo v kulinaričnih dosežkih s prijatelji.

Bodite takšni, kot ste. Če med požrešnim sku­­pinskim kosilom jeste kot običajno, vam to lahko prinese celo napredovanje na delovnem mestu. Če bodo šef in kolegi videli, da se zdravo prehranjujete, boste naredili vtis samostojnega vodje, ki misli z lastno glavo. Takšno vedenje namreč sporoča, da bi bili v življenju radi uspešni. Ali drugače povedano: kdor obvladuje samega sebe, najverjetneje obvlada tudi svoj posel.

Imejte na zalogi beljakovinske ploščice, a bodite previdni. Energetske ploščice so narejene za ljudi, ki intenzivno vadijo, zato vsebujejo okrog 300 kalorij in veliko sladkorja. Najboljša izbira so takšne z veliko beljakovinami in malo ogljikovimi hidrati. V slovenskih trgovinah smo našli ploščico CNP Pro-Bar XS, ki vsebuje 30 g beljakovin in samo 4, 7 g ogljikovih hidratov ter 4, 5 g maščob.

Športni copati v kovčku - nekaj namigov za vadbo med potovanjem:

Načrtovalec teka. Na zemljevidu ali satelitskem posnetku poiščite kraj, kamor potujete, in si izriši­­­te načrt teka. Programček izračuna razdaljo, pora­­­­bo kalorij, diagram vzpona in še kaj. Program je v angleščini, vendar pokriva (z večjo ali manjšo ločljivostjo) ves svet. www. gmap-pedometer.com

Preverite hotel. Preden rezervirate sobo, na splet­u preverite, kakšno rekreacijo vam ponuja hotel. Po­­­leg fitnesa, savne in morda bazena ali teniškega igrišča, kar ponujajo tudi hoteli pri nas, je v številnih hotelih v tujini na voljo še veliko več. V nekaterih imajo gostje prost vstop v bližnje športne klube.

Telovadite v sobi. Če hotel nima telovadnice ali vam ta ni všeč, si vzemite četrt ure za vadbo v sobi. Za vaje z lastno težo (počepi, sklece, izpadni korak, trebušnjaki . . ) opreme ne potrebujete, za aerobno vadbo pa vtaknite v kovček kolebnico. Tudi elastič­­ni trak za raztezanje pride na potovanju prav.

Vida Voglar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri