Tu so sladke in slane ideje, kako lahko skoraj v vsako jed dodate malce ingverja.
Si brez ingverja ne predstavljate mrzlih dni? Mi tudi ne, zato smo poiskali nekaj receptov, kako ga lahko uživate vsak dan na različne načine.
Ste vedeli, da naj bi ingver lahko blažil tudi slabost? Tako pravijo raziskave. Pomagal naj bi pri zdravi prebavi in zmanjševal napihnjenost. Ker deluje protivnetno, naj bi podpiral zdravje možganov.
Ingver lahko posadite tudi doma. Tukaj preverite vse podrobnosti: Tako sami doma vzgojite ingver
Sedaj pa poglejmo, kako vse lahko ingver uporabite:
V čaju
Pozimi najbolj prav pride ravno čaj, ki ga že tako ali tako pijete. Nekateri si ga radi pripravijo, kadar so prehlajeni. Poleg 1 litra vode potrebujete še 4 žlice naribanega svežega ingverja, 4 žlice medu, 2 cimetovi palčki in 40 ml sveže iztisnjenega limoninega soka.
Vse skupaj dajte v vrelo vodo, pokuhajte nekaj minut in si privoščite čaj. Ker ga imate na zalogo, si ga boste lahko le pogreli.
Ingverjevi piškoti
Sladkosnedi boste iz ingverja najraje kaj spekli in za vas imamo poseben recept. Vendar slastne piškote uživajte v omejenih količinah, saj bomo dodali tudi sladkor.
Potrebujete sestavine:
- 3/4 skodelice masla
- 1/2 skodelice sladkorja
- 1 jajce
- 1 skodelico in pol večnamenske moke
- 2 čajni žlici sode
- ščep soli
- 1 čajna žlica cimeta
- ščep nageljnovih žbic
- 1 čajna žlica mletega ingverja
- 2 skodelici ovsenih kosmičev
Pečico segrejte na 180 stopinj. V večji posodi zmešajte stopljeno maslo in sladkor, da dobite puhasto zmes. Dodajte jajce.
Posebej zmešajte moko, sodo, sol, cimet, žbice in ingver. Suhe sestavine dodajte k maslu in sladkorju ter zmešajte. Nazadnje dodajte še ovsene kosmiče.
Z žlico maso predevajte na peki papir v pekač, tako da naredite okrogle piškote. Piškoti se bodo razlezli, zato med njimi pustite nekaj prostora. Pecite med 8 in 10 minut, da bodo zlatorjavi.
Takoj po peki bodo piškoti še mehki, čez nekaj ur pa se bodo strdili in bodo hrustljavi.
Z rižem
Ste že kdaj kombinirali ingver in riž? Lahko ga dodate k svoji rižoti, imamo pa še en recept. Boste poskusili?
Potrebujete:
- 3 skodelice vroče vode
- 4 vrečke zelenega čaja
- 2 skodelici riža
- 1 veliko žlico naribanega svežega ingverja
- sok polovice limone
- pest sesekljanega koriandra
Čajne vrečke prelijte z vročo vodo in jih pustite stati nekje do 8 minut. Medtem pripravite ostale sestavine (naribajte ingver, sesekljajte koriander, stisnite limono). Odstranite čajne vrečke.
V večji posodi združite riž, ingver in čaj ter zavrite. Pustite približno 15 minut da je riž kuhan. Na koncu mu dodajte limono in koriander, v loncu dobro premešajte in postrezite. Po okusu dodajte še sol ali poper.
Riž je lahko priloga mesu ali ribi, oziroma kamor ga običajno priložite za kosilo. Tudi s slanimi okusu se bo odlično povezal.
Domači želejčki
Z ingverjemi želejčki lahko ublažite boleče grlo, vsekakor pa vas bodo napolnili z vitamini. Potrebujete le nekaj sestavin, ki jih že imate doma: 2 skodelici vode, 1 žlico narezanega ingverja, 1 žlico limoninega soka, 3 žlice medu in 4 žlice želatine v prahu.
Zavrite vodo in ingver ter kuhajte 20 minut na zmernem ognju. Potem ingver vzemite iz vode, v vodo pa dajte limono in med. Naj se malce pokuha, potem odstranite kozico z ognja. Poskusite in dodajte več medu, če želite slajše želejčke, ali več limone, če so vam všeč kisli.
Primešajte želatino (sledite navodilom na embalaži). Vlijte v silikonske modele (lahko tiste od ledu) in postavite v hladilnik za 15 minut. Hranite v kozarcu v hladilniku.