Kardiologi razkrivajo, katere hrane sami NIKOLI ne uživajo

7. 6. 2023
Deli
Kardiologi razkrivajo, katere hrane sami NIKOLI ne uživajo (foto: Profimedia)
Profimedia

Za zdravo srce je zelo pomembna tudi zdrava prehrana. Preverite, katera so tista živila, ki se jim izogibajo kardiologi.

Na portalu zadovoljna.nova.rs razkrivajo, katera so tista živila, ki tako zelo ogrožajo zdravje srca, da se jim tudi sami kardiologi izogibajo v širokem loku.

V splošnem se kardiologi izogibajo naslednjim živilom:
  • Pekovski izdelki;
  • Predelani ogljikovi hidrati;
  • Testo v vseh oblikah;
  • Sladke pijače;
  • Mesni izdelki.

"Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje zaužila kak izdelek iz pekarne. Izogibam se tudi mesu, še posebej svinjini. Priznam, da se v 20 % primerov tudi 'prekršim', a v 80 % primerov se tega pravila držim. Kar pa res nikoli ni na mojem jedilniku, so visoko predelani mesni izdelki, denimo hrenovke, šunka, klobase, paštete in podobno," je povedala dr. Emilija Nestorović. vodja Centra za transplantacijo srca na Kliniki za kardiokirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra Srbije.

Povedala je tudi, da kruh pripravlja sama. "Če jaz, ki delam po 12 ur, najdem čas za pripravljanje domačih jedi, mislim, da ga lahko tudi drugi," je še dodala.

Tudi dr. Predrag Mitrović, kardiolog Univerzitetne bolnišnice v Srbiji se izogiba podobnim živilom.

"Izogibam se visoko procesiranim ogljikovim hidratom, vsem vrstam testa in mastni hrani, predvsem svinjini. Če že moram uživati meso, potem vzamem govedino ali teletino. Izogibam se tudi sladkarijam, pecivom in sokovom," je povedal.

Profesor Arsen Ristić, predstojnik oddelka za srčno popuščanje na Univerzitetni bolnišnici v Srbiji, ima tudi podoben jedilnik.

"Izogibam se pretirano mastni hrani, v svoje jedi pa se trudim vključiti čim več zelenjave. Pomembno se mi zdi tudi, da so obroki raznoliki in pogostejši, a v manjših količinah. Sladka živila svetujem občasno, v majhnih količinah in takoj po slanem obroku, saj je tako presnova za trebušno slinavko lažja," je povedal Ristić in ob tem dodal, da ne smemo pozabiti tudi na ustrezno količino gibanja.

Telesna teža ni pokazatelj zdravega srca

Kardiologi opozarjajo tudi, da to, da je nekdo "suh", še ne pomeni, da ima zdravo srce.

"Nekdo lahko pojé veliko, a se ob tem ne zredi. Vendar to še ne pomeni, da ima taka oseba zdravo srce in ožilje. Sama debelost ni vedno povezana s srčnimi boleznimi. Tudi, če nekdo na videz nima maščobe, ima lahko zaradi neustrezne prehrane nakopičeno maščobo v žilah," pojasnjuje dr. Mitrović.

Zato je, ne glede na telesno težo, pomembno, da poskrbimo za uravnoteženo prehrano in zadostno količino gibanja, saj tako okrepimo srce in preprečimo marsikateri zdravstveni zaplet.

Vir: zadovoljna.nova.rs

Morda bi vas zanimalo tudi:

Kineziologinji o pravilnem gibanju

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Evo in Pio, kineziologinji, ki delujeta pod Instagram profilom @kineasyology. Dekleti sta nam v pogovoru zaupali, katere mišice imamo najpogosteje šibke in kako jih lahko okrepimo, kako prepoznamo, če pretiravamo z vadbo, katere znane "fitnes citate" moramo preslišati, na katere rdeče zastavice moramo biti pozorni pri izbiri ustrezne vadbe zase ter še veliko več.

Pogovoru prisluhnite tukaj:

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?