Antioksidanti ščitijo celice pred prostimi radikali, zavirajo vnetne procese in upočasnjujejo staranje telesa.
Prehrana, bogata z antioksidanti ima številne koristi za zdravje. In ravno sadje je priročen in slasten način, s katerim svojemu telesu zagotovimo veliko teh pomembnih snovi. V katerih sadežih pa je največ antioksidantov?
Jagodičevje
Jagode, borovnice in maline so izjemno okusne: super se obnesejo kot samostojni prigrizek, kakor tudi v raznih sladicah, namazih, celo omakah. Poleg odličnega okusa, zagotavljajo tudi malo morje antioksidantov, ki so pomembni za številne procese.
V eni od študij se je denimo izkazalo, da antioksidanti v borovnicah upočasnjujejo staranje in ščitijo celice pred prostimi radikali, medtem ko je druga raziskava pokazala, da antioksidanti v jagodah znižujejo raven LDL ("slabega") holesterola ter preprečujejo bolezni srca in ožilja.
Slive
Morda ste že slišali, da slive pripomorejo k zdravi prebavi, a imajo tudi druge pozitivne učinke na telo. Tudi slive so prava zakladnica antioksidantov, ki krepijo imunski sistem, podpirajo zdravje srca in možganov ter uravnavajo raven sladkorja v krvi.
Jabolka
Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran! Star pregovor ni iz trte zvit, saj se je izkazalo, da imajo jabolka zaradi vsebnosti antioksidantov, vitaminov, mineralov in vlaknin številne ugodne učinke na zdravje.
Strokovnjaki so ugotovili, da jabolka lahko preprečujejo nastanek bolezni srca in ožilja, diabetesa ter celo raka. Uživanje jabolk je povezano tudi z vzdrževanjem ustrezne telesne teže ter z zdravjem kosti, pljuč in prebave.
Češnje
Še eno poletno sadje, ki ga obožujejo mnogi. Češnje lahko uživate samostojno, lahko pa jih uporabite v sladicah, sokovih, smutijih in drugih slastnih jedeh. Antioksidanti v češnjah pa bodo vaše celice zaščitili pred prostimi radikali, upočasnili staranje, zavrli vnetne procese in preprečili nastanek številnih kroničnih bolezni.
Paradižnik
Čeprav ga obravnavamo kot zelenjavo, je paradižnik v resnici sadež! Super se obnese v solatah, omakah, sendvičih, juhah in drugih jedeh. Še posebej bogat je z likopenom, antioksidantom, ki paradižniku daje značilno barvo, obenem pa zavira vnetne procese v telesu in ščiti zdravje srca. Nekatere raziskave namigujejo tudi na to, da antioksidanti v paradižniku ščitijo pred rakavimi obolenji.
S pomočjo sadja se lahko torej založite s pomembnimi hranili in tako močno pripomorete k svojemu zdravju. Potrudite se, da je teh 5 sadežev na vašem jedilniku čim pogosteje!
Viri:
healthline.com
health.com
emedicinehealth.com
medicinenet.com
healthline.com
healthline.com