Je kava brez kofeina varna za pitje? Nekateri strokovnjaki zahtevajo njen umik s polic!

24. 4. 2024
Deli
Za ljudi, ki se izogibajo kofeinu, se kava brez kofeina zdi neškodljiva možnost. Toda nekatere skupine za zagovorništvo zdravja trdijo drugače. (foto: Instagram @cambriajoy (Posnetek zaslona))
Instagram @cambriajoy (Posnetek zaslona)

Za ljudi, ki se izogibajo kofeinu, se kava brez kofeina zdi neškodljiva možnost.

Toda nekatere skupine za zagovorništvo zdravja, ki trdijo drugače, vlagajo peticijo pri ameriški upravi za hrano in zdravila, da prepove kemikalijo, ki je vključena v proces dekofeinizacije, zaradi skrbi glede raka.

Preberite še:

Ta kemikalija je metilenklorid, brezbarvna tekočina, ki se uporablja v določenih industrijskih procesih, "vključno z odstranjevanjem barve, farmacevtsko proizvodnjo, proizvodnjo odstranjevalcev barv ter čiščenjem in razmaščevanjem kovin", navaja Uprava za varnost in zdravje pri delu, piše CNN.

Za metilenklorid je že dolgo znano, da je rakotvorna snov, kar so kot takega označili nacionalni toksikološki program Nacionalnega inštituta za zdravje, Agencija za varstvo okolja in Svetovna zdravstvena organizacija, je dejala dr. Maria Doa, višja direktorica kemijske politike pri Skladu za obrambo okolja, ena od petih skupin in posameznikov, ki stojijo za dvema peticijama o aditivih za živila in barvila, poslani FDA novembra.

Je varno jesti krompir, ki ima zelene lise ali je že začel kaliti?

"Poleg tega, da je rakotvoren, lahko metilen klorid povzroči druge zdravstvene škode, kot je toksičnost za jetra in pri večji izpostavljenosti nevrološke učinke ter v nekaterih primerih smrt," je dodala Doa.

Zaradi toksičnosti kemikalije je EPA leta 2019 prepovedala njeno prodajo kot odstranjevalec barve; leta 2023 je agencija predlagala prepoved njegove prodaje za druge potrošniške namene ter številne industrijske in komercialne namene, je dejala Doa. Toda uporaba hrane, ki jo ureja FDA v skladu z zveznim zakonom o hrani, zdravilih in kozmetiki, ostaja.

Kaj vemo o metilen kloridu?

FDA ima eno uredbo, ki dovoljuje uporabo metilen klorida kot topila za brezkofeinsko kavo, ki določa, da "ostanki metilen klorida ne smejo preseči 10 delcev na milijon (0,001 %) v praženi kavi brez kofeina in v ekstraktu topne kave brez kofeina (instant). kava)."

"Medtem ko je metilen klorid lahko posredno vpleten v predelavo hrane, na primer pri dekofeinizaciji kavnih zrn, so bile mejne vrednosti ostankov določene za omejitev izpostavljenosti," je po elektronski pošti sporočil tiskovni predstavnik FDA. "Vsak živilski proizvod, ki vsebuje ostanke metilen klorida nad določenimi mejami, ni dovoljen za prodajo ali uživanje."

Predsednik in izvršni direktor ameriškega Nacionalnega združenja za kavo William Murray je dejal, da bi prepoved kave brez kofeina po evropski metodi – vrste, ki uporablja metilen klorid – "izpodbijala znanost in škodovala zdravju Američanov."

"Ni dokazov, da evropska metoda dekofenizacije predstavlja kakršno koli tveganje," je dodal po elektronski pošti. "Dejansko velika teža neodvisnih znanstvenih dokazov kaže, da je pitje brezkofeinske kave, tako kot vse kave, povezano z zmanjšanim tveganjem za več vrst raka in z drugimi pomembnimi koristmi za zdravje."

Toda zadnja odločitev FDA o uporabi kemikalije za kavo "je stara desetletja in očitno zastarela," je dejal Doa: "Obstaja več informacij o toksičnosti metilen klorida in ravneh, pri katerih povzroča to toksičnost," je dodala.

"Te informacije, kot tudi novejše informacije o tem, koliko kave popijemo - upoštevajte samo različne velikosti, ki so zdaj na voljo v kavarnah - so ključne za razvoj trenutne slike o tem, kakšno tveganje bi lahko predstavljal ostanek metilen klorida."

Koliko kave dnevno popijemo?

Dandanes veliko ljudi zaužije porcije pijač ali hrane, ki so večje od manjših standardnih velikosti izpred desetletij, je povedala Monique Richard, registrirana dietetičarka nutricionistka in lastnica Nutrition-In-Sight, zasebne prakse v Tennesseeju. Medtem ko je standardna skodelica kave nekoč tehtala nekaj gramov, je opazila, da je najmanjša velikost v lokalni kavarni danes verjetno 400 gramov.

"Vendar še vedno ni veliko jasnih ali dokončnih raziskav, da bi zaužitje ostankov v kavi povzročilo raka ali druge težave," je dejala Richard-

"Vsekakor želimo biti očitno proaktivni in se zavedati nekaterih od teh stvari," je dodala Richard. "Zdaj smo izpostavljeni toliko stvarem, da bo koristno vse, o čemer lahko nadzorujemo ali postavljamo vprašanja in zmanjšamo to izpostavljenost, ki je lahko škodljiva."

Raziskave o tem, kaj lahko človeško telo prenese v smislu toksične obremenitve, se razvijajo. Raziskovalci se učijo več o genetski dispoziciji in izražanju genov, kar lahko zagotovi informacije o tem, kaj lahko celice prenesejo v smislu napada na telo.

Kako varno odstraniti kofein v kavi?

Metilen klorid se že dolgo pogosto uporablja v kavni industriji, vendar so nekatera podjetja svojemu orodju dodala alternativne metode ali pa so uporabo popolnoma opustila.

Starbucks ima na primer tri načine za odstranjevanje kofeina: naravni postopek dekofeinizacije, pri katerem se uporablja tekoči ogljikov dioksid, ki se pod visokim pritiskom potisne v rezervoarje iz nerjavečega jekla, pri čemer se kofein izvleče in raztopi.

Potem je tu še švicarski vodni postopek, ki odstrani kofein iz zrn z namakanjem v topli vodi. Ta topla voda prevzame okus kave, nato pa se spusti skozi filter z aktivnim ogljem, ki zgrabi molekule kofeina. Nato se kavna zrna namoči v tej vodi, da se ponovno vnese okus.

Starbucks pravi, da je njihova metoda neposrednega stika najpogosteje uporabljen postopek, ki vključuje topilo, ki skupaj z drugimi uporabljenimi tekočinami na koncu izhlapi, ko so zrna kuhana na pari, oprana in pražena pri več kot 204 stopinje Celzija.

Doa je dejala, da so vlagatelji peticije prepričani, da "čeprav so lahko ravni metilen klorida na splošno minimalne, je popolnoma nepotrebno, ker so na voljo in se uporabljajo varnejši postopki za kavo brez kofeina."

Dodala je, da so poleg nizke izpostavljenosti potrošnikov tudi delavci, ki so v tovarnah izpostavljeni metilenkloridu, izpostavljeni večjim, nepotrebnim tveganjem.

Kaj lahko storite sami?

Ali bo FDA sčasoma prepovedala metilenklorid ali ne, je odločitev, ki bi lahko trajala leta.

Če pa se želite izogniti morebitni izpostavljenosti metilen kloridu, ko kupujete kavo brez kofeina, poiščite embalažo izdelkov z oznakami, kot so brez topil, obdelana s švicarsko vodo ali certificirano organska, je dejal Doa.

"Kot potrošnik vedno raziskujte," je rekel Richard. "Poiščite, kar lahko o podjetju. Zastavite ta vprašanja, če lahko dobite telefonsko številko za stranke na njihovem spletnem mestu." Upoštevajte tudi, kako pogosto pijete kavo brez kofeina, koliko in zakaj, je dodala.

"Če vas to skrbi in ste samo zmedeni, obstaja veliko nadomestkov, ki ne vsebujejo kofeina in so varni," je dejal Richard. Sem spadajo napitki iz korenine cikorije, fig in ječmena, korenine regrata, gobji eliksirji, kakav, rooibos in maté.

Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del