Konzervirane ribe so jed, ki si jo številni radi privoščijo.
Ko se nam mudi, občasno posežemo po konzervirani hrani, tudi po ribah - in pogosta izbira so prav sardine. Ste se kdaj vprašal, kako zdrava je ta izbira? Sicer ima konzervirana hrana svoje prednosti, tako se ohrani svežina in podaljšuje rok trajanja, saj se prepreči razvoj patogenov. V procesu konzerviranja je hrana pogosto tudi sterilizirana, kar zagotavlja njeno varnost.
Izbira nutricionistov? Sardine!
Nutricionistka Jess Cording poudarja, da so po mnenju strokovnjakov sardine ena najbolj zdravih vrst konzervirane hrane. So dostopen vir beljakovin, ne zahtevajo dolge priprave, poleg tega pa vsebujejo manj živega srebra kot druge vrste rib - zato veljajo za varnejšo alternativo, ko druge ribe (sveže) niso na voljo.
Ko zaužijete sardine, svojemu telesu zagotovite visoko vsebnost beljakovin, vitamina D in protivnetnih omega-3 maščobnih kislin. Če so v oljčnem olju, pridobite tudi zdrave mononenasičene maščobe, ki so koristne za srce. Strokovnjaki priporočajo uživanje konzerviranih rib dva- do trikrat tedensko. Kot samostojno jed, s testeninami ali kot dodatek solatam.
Hranilna vrednost ( na 75 g sardin):
- 191 kalorij
- 22,7 g beljakovin
- 10,5 g maščob
- 8,2 μg vitamina B12
- 48,5 μg selena
- 250 IU vitamina D
- 451 mg fosforja
- 351 mg kalcija
- 4,8 mg niacina
- 2,7 mg železa
- 365 mg kalija
- 35,9 mg magnezija
- 0,2 mg bakra
- 1,9 mg vitamina E
- 0,2 mg vitamina B6
- 1,2 mg cinka
Številne dobrobiti uživanja sardin
Sardine so eden najboljših naravnih virov omega-3 maščobnih kislin, ki so ključnega pomena za zdravje. Vsebujejo EPA in DHA – dve pomembni maščobni kislini, ki pomagata zmanjševati vnetja, izboljšujeta delovanje možganov in zmanjšujeta tveganje za kronične bolezni. Raziskave kažejo, da lahko uživanje hrane, bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, pomaga pri motnjah razpoloženja, kot sta depresija in anksioznost. Sardine imajo tudi ugoden vpliv na zdravje srca, saj pomagajo uravnavati holesterol in trigliceride. Zaradi visoke vsebnosti kalcija so sardine tudi odlična izbira za ohranjanje zdravja kosti. Kalcij je ključnega pomena za močne kosti in preprečevanje osteoporoze.
View this post on Instagram
Sardine vsebujejo selen in jod, ki delujeta v sinergiji in sta nujna za pravilno delovanje ščitnice. Pomanjkanje teh mineralov lahko vodi do težav s presnovo in hormonskega neravnovesja. Pomanjkanje vitamina B12 lahko povzroči težave, kot so okvara živčevja, zmanjšana mentalna funkcija, težave pri oskrbi celic s kisikom in kronična utrujenost. Sardine so odličen naravni vir tega vitamina, zato jih je priporočljivo vključiti v prehrano.
Sardine so izjemno hranljive in lahko zagotavljajo občutek sitosti več ur. To je še en razlog, zakaj so odličen obrok za vse, ki želijo nadzorovati apetit in ohranjati zdravo telesno težo. Uživanje sardine je torej pametna prehranska izbira - vsebujejo številna hranila, so enostavne za pripravo in ugodne za zdravje!
Novo na Metroplay: Vključite jutranjo jogo v svoj dan in se čudite pozitivnim spremembam | LUŠTno je biti fit