Zajtrk velja za enega najpomembnejših obrokov dneva iz več razlogov.
Med drugim jutranji kakovostni in uravnoteženi obrok izboljša razpoloženje in omogoča pridobitev hranil, ki telesu zagotovijo dovolj energije tekom dneva. Veliko pa je odvisno tudi od tega kaj zjutraj pojeste, saj nekatera živila vsebujejo nezdrave maščobe, ki prispevajo h kopičenju odvečnih kilogramov.
Katerim živilom se je v jutranjih urah bolje izogniti?
Če želite nasititi svoje telo in hkrati poskrbeti za uravnotežene kilograme, je dobro, da se zjutraj izognete živilom kot so:
Maslo
Za zajtrk ni potrebno imeti živil z nizko vsebnostjo maščob, temveč z zdravimi maščobami. Mnogi strokovnjaki za zajtrk ne priporočajo masla, saj kljub temu, da ima veliko v maščobi topnih vitaminov, med katerimi so vitamini A, E in K2, vsebuje tudi veliko nasičenih maščob, ki lahko škodljivo vplivajo na zdravje srca in ožilja. Če maslo uživate v večjih količinah pripomore tudi k povečanju telesne teže.
Namesto masla raje uporabite arašidovo maslo, ki ga namažite na polnozrnat pirin kruh ali kaj podobnega, če jeste kruh. Arašidovo maslo zmanjšuje občutek lakote tekom dneva, ker tovrstni oreščki povečajo proizvodnjo peptida YY, hormona, ki uravnava lakoto.
Jabolka, česen, hruške, fižol in breskve
Živila kot so jabolka, česen, hruške, fižol in breskve vsebujejo vrsto ogljikovih hidratov, ki so med drugim težje prebavljivi, prav tako večkrat povzročajo napenjanje. Naštetim živilom se nikakor ni potrebno izogibati, saj so polna hranilnih koristnih snovi, toda bolje jih je zaužiti kasneje v dnevu, ko so prebavila aktivnejša. Če jih jeste zjutraj, se raje odločite za majhne količine ter jih kombinirajte z zdravo količino maščob in beljakovin, da bodo lažje prebavljiva.
Koruzni in pšenični kosmiči
Kosmiči za zajtrk veljajo bolj ali manj za klasično izbiro, predvsem zaradi enostavne priprave. Toda pri izbiri kosmičev bodite pozorni, ker večina vsebuje veliko dodanih sladkorjev, ki se lahko spremenijo v maščobne obloge na trebuhu. Namesto tega raje jejte ovsene kosmiče brez sladkorja, ki vsebujejo zdravo količino vlaknin in so brez sladkorjev, saj bo to pripevalo k temu, da boste imeli več energije, tekom dneva pa se boste izognili občutku nenadne volčje lakote in utrujenosti.
Palačinke
Mnogi zjutraj za zajtrk jedo palačinke, pri čemer je odvisno iz kakšnih sestavin so. Izogibajte pa se palačink, ki so iz bele moke in s polno sladkorja, saj boste na račun zaužitih rafiniranih ogljikovih hidratov že v roku dveh ur postali lačni. Prav tako palačinke iz tovrstnih sestavin ne vsebujejo zadostne količine vlaknin, ki so pomembne za zdravo prebavo. Namesto tega raje pripravite palačinke iz bolj zdravih vrst moke in sadja.
Jogurti in mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob
Tudi izdelki z nižjo vsebnostjo maščob so pogosta izbira za zajtrk, vendar takšna živila ne vsebujejo dovolj beljakovin, kar pripomore k hitrejši lakoti. Raziskava je pokazala, da jogurt z višjim odstotkom maščobe prispeva k izgubi teže. Če imate navadno zjutraj jesti jogurt, raje izberite takšnega, ki ima večjo vsebnost maščob in je brez dodanega sladkorja.
Preverite tudi Aktivni podkast:
V epizodi prve sezone našega podkasta je z nami Janja Kogovšek, mag. prehrane, ki se ukvarja s prehranskim svetovanjem, deluje pa tudi pod Instagram profilom Nutrika.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?