Ta preprosta in poceni priloga zmanjšuje tveganje za raka in krepi zdravje.
Nekatere jedi, brez katerih si mnogi ne predstavljajo praznikov, pa ne slovijo ravno po tem, da so zdrave. Toda raziskovalci so prišli do zanimivih ugotovitev, da lahko samo eno izmed osnovnih živil, ki jih lahko dodate na svoj praznični jedilnik, zmanjša tveganje za nastanek raka vseh vrst do 20 odstotkov.
Ne spreglejte:
- Kako do praznikov brez odrekanja izgubiti nekaj kilogramov?
- Astrologi razkrivajo: kdo bo letos imel najlepše praznike?
- TO so najbolj neobičajni simptomi pljučnega raka
Korenje učinkovito zmanjšuje tveganje zoper raka
Raziskava, ki je bila objavljena v reviji Critical Reviews in Food Science and Nutrition, je pokazala, da lahko pet obrokov zelenjave na teden zmanjša tveganje za nastanek raka za celo 20 odstotkov.
V rezultatih, ki so obsegale skoraj 200 študij in 4,7 milijonov udeležencev, je bilo ugotovljeno, da je bilo dovolj, da so že enkrat tedensko uživali korenje in možnosti za nastanek raka so zmanjšale za štiri odstotke v primerjavi s tistimi, ki korenja niso jedli.
V številnih znanstvenih raziskavah so se osredotočili na zdravstvene koristi betakarotena, spojini, ki daje korenju oranžni barvni odtenek, toda ta nima večjih koristi. "Na žalost betakaroten v nadzorovanih poskusih ni pokazal pretiranega učinka zoper raka. Zato smo preučevali korenje zaradi vsebnosti druge vrste fitokemikalij, poliacetilenov, ki so brezbarvni, toda ravno tisti imajo močan učinek prepečevanja raka."
Ne le korenje, tudi brstični orhovt učinkovito deluje proti različnim boleznim
Poleg korenja obstaja vsaj še ena zelenjava, ki jo lahko čim večkrat dodate k svoji prehrani, saj obeta številne zdravilne lastnosti. To je brstični ohrovt. Raziskovalci Univerze Newcastle so odkrili, da lahko brstični ohrovt pomaga telesu v boju proti kroničnim boleznim, kot sta sladkorna bolezen in rak.
Razlog se nahaja v glukozinolatih, ki jih ima brstični ohrovt v velikih količinah. To so pomembne molekule, ki sodelujejo s proteini. Ti so povezani z obnovo poškodovane DNK in spodbujajo uničenje morebitnih rakavih tvorb.
Zdravilni učinki zelenjave so odvisni od priprave
Znanstveniki poudarjajo, da je zdravilni učinek odvisen od tega, kako pripravite omenjeno zelenjavo. Kuhanje ali praženje zelenih koščkov brstičnega ohrovta lahko vpliva na njihovo kemično sestavo, kar z drugimi besedami pomeni, da za zdravje ne bodo imeli kaj preveč koristi.
Dr. Kirsten Brandt, višja predavateljica na Univerzi Newcastle za prehrano priporoča, da se brstični ohrovt skuha na pari, saj s tem ohrani višje ravni glukozinolatov. Lahko pa ga uživate tudi surovega, saj je takrat vsebnost glukozinolatov najvišja. Poleg prazničnih jedi in tudi na splošno, si torej čim večkrat privoščite tudi tovrstno zelenjavno prilogo in naj vam tekne!
Vir: thesun.co.uk