V zvezi s kruhom že nekaj časa potekajo deljena mnenja. Nekateri menijo, da je kruh povsem nepotreben na naših jedilnikih, medtem, ko drugi prisegajo na zdrave različice.
Veliko je torej odvisno tudi od vrste kruha in njegovo sestavo. Kruh je lahko namreč narejen iz rafiniranih žit in nima posebnih hranljivih vrednosti ali pa ima bogat nabor vlaknin, vitaminov in mineralov.
Ne spreglejte:
- Tako vam telo sporoča, da morate shujšati
- 9 najboljših zdravstvenih koristi cimeta
- Slasten in preprost: Bananin kruh brez sladkorja, ki se kar stopi v ustih
Katere vrste kruha spadajo med bolj zdrave?
1. Kaljen polnozrnati kruh
Kaljeni kruh je ustvarjen iz celih zrn, ki so zaradi izpostavljenosti vročini in vlagi začela kaliti, poroča Healthline. Ker kaljena zrna ne zvišujejo krvnega sladkorja kot zrna drugih vrst, je lahko tovrsten kruh primerna izbira tudi za osebe s sladkorno boleznijo.
Kaljeni kruh je navadno bogat tudi z vlakninami in beljakovinami, kar pripomore tudi k večji nasitnosti kot bi jo sicer pridobili z izbiro kruha z visoko vsebnostjo rafiniranih sestavin.
2. Kruh iz kislega testa
Kruh iz kislega testa velja za lažje prebavljivega in posledično bolj ugodno izbiro za črevesje. S postopkom fermentacije nastane kislo testo s pomočjo naravnih kvasovk in bakterij, ki pomagajo pri vzhajanju kruha. V samem procesu fermentacije se razgradijo tudi nekateri ogljikovi hidrati in beljakovine, med katerimi je tudi gluten.
3. Ovseni kruh
Tudi ovseni kruh spada med bolj zdrave različice kruha, saj je navadno sestavljen iz kombinacije ovsa, polnozrnate moke, kvasa, vode in soli. Povezan je z mnogimi koristmi za zdravje. Prav tako je ovseni kruh zelo hranljiv in bogat z vlakninami in hranili, kot so magnezij, vitamin B1, cinkom in železom.
Med drugim so vlaknine, ki se nahajajo v ovsenem kruhu, poznane tudi kot beta-glukan lahko tudi v pomoč pri uravnavanju krvnega sladkorja, znižanju visokega krvnega tlaka ter uravnovešanju ravni holeseterola.
4. Laneni kruh
Med bolj zdrave vrste kruha se uvršča tudi laneni kruh, ki je narejen predvsem iz polnozrnate moke in lanenih semen. Razlog se skriva tudi v lanenih semenih, ki so izjemno hranljiva in odličen vir alfa-linolenske kisline (ALA) in maščobnih kislin omega-3.
Vir: n1info.hr
Preberite še:
Bonus video: Kako tudi v času praznikov poskrbeti za uravnotežene obroke?
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?