Kuhinjska proti morski soli: prednosti in slabosti, ki bi jih morali poznati

Kuhinjska proti morski soli: prednosti in slabosti, ki bi jih morali poznati (foto: Profimedia) Profimedia
15. 6. 2016

Če ste bili kdaj v dilemi, katero sol morate uporabljati v gospodinjstvu, vam tokrat malo pomagamo pri odločitvi. Poglejmo, kaj je najboljše za vaše zdravje.

Začnimo s podatki ...

Analiza, ki so jo naredili na univerzi Taft v Bostonu v ZDA, je pokazala, da ljudje na zahodu (Evropa in Severna Amerika) dnevno pojemo 3,95 grama soli, kar je dvakrat več, kot je priporočena maksimalna količina, ki so jo predpisali pri Svetovni zdravstveni organizaciji. Posredno zaradi preobremenjenosti notranjih organov vsako leto umre 1,65 milijona ljudi. Zanimivo je, da je poraba soli v Aziji še višja, in sicer 5,51 grama na dan, v Afriki pa dovoljenih 2,18 grama.

Preveč soli zmanjšuje arterijski pritisk, še posebej pri starejših. Pride do okvar ledvic, nastane sladkorna bolezen tipa 2, osteoporoza, debelost, razvijejo se lahko tudi nekatere vrste raka.

Človek dnevno potrebuje vsega 1,4 grama soli. Vse, kar je več, je že nevarno za zdravje.

Preberite: Sol - belo zlato ali smrtonosni strup?

Kuhinjska proti morski soli

1. Kako se sol pridobiva?

Kuhinjsko (kameno) sol pridobivajo v rudnikih ter jo pozneje meljejo in čistijo. Kamena sol je pravzaprav morska sol, ki je nastajala skozi milijone let zaradi sušenja morja. Ampak jo po navadi zelo obdelajo in vsebuje veliko več umetnih dodatkov kot naravna morska sol. Vsebuje na primer aluminij, ki ga povezujemo z alzheimerjevo boleznijo.

Morska sol se pridobiva z naravnim procesom, pri čemer se ohranijo vsi minerali v drobnih zrnih.

2. Iz česa je sol?

Kuhinjska sol je popoln natrijev in njene molekule v telesu močno privlačijo vodo iz telesnih rezerv, zato človek po preveč slani hrani postane zelo dehidriran. Žal pa ima kuhinjska sol zaradi predelave premalo dobrih mineralov.

Morska sol vsebuje okoli 80 mineralov in drugih sestavin, ki so pomembne za zdravje organizma. Morska sol je pravi zaklad zdravja z veliko magnezija, kalcija, mangana ... je alkalna in pomaga pri razkisanju telesa. Uravnava raven kislin v telesu in zmanjšuje dejavnike, ki povzročajo okvare jeter in ledvic.

3. Kako je z jodom?

Jod je pomembna sestavina tiroidnih hormonov, ki jih izloča ščitnica, zato lahko njegovo pomanjkanje povzroči težave, povezane z delovanjem ščitnice. Jod dobimo iz morske hrane, vsebujejo ga tudi morske alge. V Sloveniji jodiramo tudi kuhinjsko sol in tako preprečujemo pomanjkanje joda.

Solni cvet iz morja ima več joda kot navadna morska sol.

4. Katera sol je najbolj zdrava?

Solni cvet je najboljša izbira, posebej priporočamo tistega, ki ga pridelajo v Krajinskem parku Sečoveljske soline. Solni cvet je bogat s kalcijem in magnezijem, tudi jodom, ter je zagotovo najboljše kvalitete, kar jo lahko dobite.

Solni cvet uporabljajo tudi za urejanje prebave, odličen je menda za ženske v menopavzi ter za sproščajoče kopeli.

5. Kaj pa črna in himalajska sol?

Črna sol se pridobiva na vulkanskih območjih Pakistana in Indije. V indijski kuhinji se uporablja kot začimba, saj daje solatam in preostalim jedem poseben okus. Ta sol ima značilen vonj po žveplu in ajurveda to vrsto soli uporablja pri različnih zdravstvenih težavah.

Himalajska sol se pridobiva ob vznožju Himalaje in vsebuje 84 mineralov in drugih elementov v takem razmerju, kot so v našem telesu. Je morska sol, ki je 600 metrov pod našo površino, zaradi česar je zaščitena pred vsemi vremenskimi in drugimi škodljivimi vplivi iz okolja. Ta starodavna morska sol se pod pritiskom gora počasi kristalizira in predeluje v rožnate skale, iz katerih izdelujejo tudi lučke, svečnike in številne druge predmete. Največje kose zmeljejo v kuhinjsko sol, ki vsebuje vse potrebne minerale, kot so kalij, kalcij in magnezij.

Priporočamo: Solni piling z metinim pirejem