Z domačim makovim nadevom – okus je veličasten
Za 14 kosov potrebujete
Za testo:
- 200 g moke
- 120 g škroba
- 1 ščepec soli
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 150 g masla
- pol žličke pecilnega praška
- 120 g sladkorja v prahu
Za makovo maso:
- 225 ml mleka
- 45 g mletega maka
- 25 g masla
- 40 g sladkorja
- 25 g pšeničnega zdroba
Za skutno maso:
- 800 g puste skute
- 5 jajc
- 200 g sladkorja
- 2 zavitka praška za vaniljiev puding
- 1 vaniljev sladkor
- 100 ml mleka
- 250 g smetane
- 1 žličko naribane lupinice neškropljene limone
Priprava
Zgnetite sestavine za testo. Zavijte ga v folijo in ga za 1 uro postavite v hladilnik. Med mešanjem zavrite mleko, mak, maslo in sladkor. Primešajte zdrob in vse skupaj kuhajte še 1 do 2 minuti, nato pa počakajte, da se mešanica ohladi.
Namastite tortni model (premera 28 cm). Testo razvaljajte in z njim obložite model. Oblikujte rob. Testo večkrat prebodite z vilicami in model za 30 minut postavite v hladilnik. Pečico segrejte na 170 stopinj (ventilatorska peka ni primerna).
Skuto odcedite. Ločite rumenjake od beljakov. Rumenjake zmešajte s 100 g sladkorja, praškom za puding, vaniljevim sladkorjem in mlekom. Dodajte še skuto in limono. Iz beljakov stepite trd sneg. Med stepanjem jim dodajte še preostal sladkor. Čvrsto stepite smetano in oboje primešajte skutni kremi.
Makovo maso v kupčkih porazdelite po testu. Prekrijte s skuto, pogladite in kolač približno 50 do 60 minut pecite na spodnjem nivoju pečice. Proti koncu peke ga pokrijte. Ohladi naj se v modlu.
Čas priprave: približno 2 uri in 30 minut + hlajenje 1 ura.
Na kos: približno 470 kcal, beljakovine: 15 g, maščobe: 22 g, ogljikovi hidrati: 54 g.