O makrobiotiki se relativno malo govori, čeprav gre razvoj zavedanja o pomenu zdrave prehrane in načina življenja prav v to smer.
Širok pogled na življenje – makrobiotika je naraven, celosten življenjski stil: prehrana, telesna aktivnost, uravnoteženo življenje, uglašeno z naravo, kozmosom in ljudmi, ki nas obdajajo, so usmerjeni v doseganje in vzdrževanje odličnega zdravja in dolgoživosti. O tem je govoril že Hipokrat.
Hrana, ki jo pojemo, nas zaznamuje. Makrobiotika priporoča uživanje polnozrnatih žit, stročnic, lokalno pridelanega sočivja, naravna sladila v majhnih količinah, hladno iztisnjena olja, morske alge.
V vsej svoji tradicionalnosti je več kot moderna, saj spoštuje in spodbuja človeško individualnost pri doseganju zdravega, svobodnega in kreativnega življenja.
Makrobiotična poslastica
Juha miso z veliko zelenjave in tofujem. Vsem priporočilom makrobiotike pa ustreza tudi božični kruh. Prazniki so že pred vrati!
Miso juha
Za 4 osebe:
- 1 l vode
- alga kombu (približno 5 cm dolg kos)
- 2 korenja, narezana na tanke palčke
- 1 majhna cvetača, razrezana na cvetke
- 1 tanka rezina ingverja, narezanega na rezine
- 4 žlice ječmenovega misa (lahko uporabimo tudi instant miso)
- 100 g tofuja, narezanega na kocke
- 5 cm pora, narezanega na 1 mm tanke obročke
- sveži peteršilj
Priprava:
1. Vodo zavremo. Vanjo za pol ure namočimo algo kombu.
2. Po pol ure algo narežemo na rezine, vodi dodamo korenje, cvetačo in ingver ter kuhamo 10 do 15 minut, da se cvetača delno zmehča.
3. Vodi dodamo miso in tofu. Moč plamena zmanjšamo tako, da voda ne vre več, in segrevamo še 5 do 10 minut.
4. Na koncu dodamo juhi še por in peteršilj ter juho razdelimo v skodelice.
Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja v reviji Lisa