Izogibajte se jim v širokem loku: to so živila, zaradi katerih se vam kopiči maščoba na trebuhu

11. 5. 2024
Deli
Izogibajte se jim v širokem loku: to so živila, zaradi katerih se vam kopiči maščoba na trebuhu (foto: Instagram @lucyinthesskyy (Posnetek zaslona))
Instagram @lucyinthesskyy (Posnetek zaslona)

Katera živila najbolj pripomorejo k odvečni maščobi na trebuhu?

K maščobi na predelu trebuha prispeva več dejavnikov, kot so genetika, neustrezna prehrana, premalo gibanja ter številni drugi. Če si tudi vi želite znebiti odvečne trebušne maščobe, lahko veliko naredite sami: eden od pomembnih korakov je to, da uredite svoje obroke.

Poskusite povečati vnos vlaknin, zmanjšati uživanje alkohola, jesti več pustih beljakovin ter se izogibajte hrani in pijači z dodanim sladkorjem.

Če želite zgubiti maščobo na trebuhu, je še posebej priporočljivo, da se izogibate tem živilom:

  • Pekovski izdelki: mafini, rogljički, peciva in podobna živila vsebujejo veliko sladkorja, hkrati pa so tudi vir transmaščob, ki prispevajo k vnetjem v telesu in maščobi na trebuhu.
  • Beli kruh: čeprav je to osnovno živilo v mnogih gospodinjstvih, beli kruh ni najbolj hranilen in ni nasiten, zato ga lahko hitro zaužijemo preveč, kar pripomore k kopičenju maščob.
  • Kosmiči: številni kosmiči v trgovini vsebujejo veliko sladkorja in malo vlaknin, zato niso najboljša izbira, če si želite vitkega telesa.
  • Gazirane pijače: ena pločevinka gazirane pijače vsebuje približno 40 gramov dodanega sladkorja, kar že presega dnevni priporočeni vnos in lahko pripomore k trebušni maščobi.
  • Koktejli: sladki alkoholni napitki običajno vsebujejo veliko sladkorja, kar v kombinaciji z alkoholom močno pripomore k kopičenju maščobe.
  • Slani prigrizki: kokice, čipsi in podobni izdelki pogosto vsebujejo veliko natrija in transmaščob, ki spodbujajo kopičenje maščobnih oblog na telesu.
  • Energijske ploščice: številne vsebujejo veliko dodanega sladkorja in transmaščob, po drugi strani pa nimajo veliko vlaknin.

Priporočljivo je, da je vaša prehrana pestra in uravnotežena ter da vsebuje zadostno mero vlaknin, vitaminov, mineralov, beljakovin in zdravih maščob.

Vir: n1info.hr

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi