Mleko - da ali ne?

29. 10. 2016 | Vir: Jana
Deli
Mleko - da ali ne? (foto: Profimedia)
Profimedia

Vsi vemo, da je za novorojenčke najboljše materino mleko. Da bo dojenček z njim dobil popolnoma vse, kar potrebuje, še več – da z njim krepi in ščiti svoj imunski sistem. Kaj pa, ko mama neha 'pridelovati' mleko za nas?

Nam bo koristilo tudi tisto, ki je sicer namenjeno teletom, kozam, ovcam, žrebetom? Tudi v tem mleku je ogromno beljakovin, maščob, rudnin – točno toliko, kot jih za svoj optimalni razvoj potrebuje tele (če se ustavimo pri kravjem mleku).

Nam torej mleko, namenjeno živalskim mladičem, koristi ali ne? In če je odgovor ne – od česa so (pre)živele generacije pred nami, ko ni bilo vsega v obilju?

ZA

Marija Merljak, univ. dipl. ing. živ. teh.

Skladno razmerje aminokislin v mleku zagotavlja dobro delovanje telesa in pravilno rast otrok ter prispeva k zdravemu razvoju možganov. Aminokisline v mleku so nujne za nastanek prenašalcev živčnih dražljajev.

V mlečni maščobi so topni temeljni vitamini: A, D, E in K. Mleko vsebuje tudi vitamine skupine B. Laktoza pospeši vsrkavanje kalcija in dobro vpliva na črevesno floro. Mleko je alkalno in veže prebitek kisline v želodcu, zato ga priporočajo vsem, ki imajo preveč kisline, rane na želodcu in dvanajstniku. Pri starejših, ki imajo kisline premalo, pa povečuje njeno nastajanje.

Mleko vseh vrst ima vseh 20 za človeka nujnih rudninskih snovi ali mineralov, ki uravnajo kislinsko-bazično ravnotežje organizma: vsi minerali so v obliki, ki jih telo zlahka v popolnosti sprejme in uporabi. Mleko pomaga premagovati stres, nevarnost srčno-žilnih obolenj, zlasti motenj ritma srca kot posledice dolgotrajnega delovanja stresa.

Povzroča ali preprečuje osteoporozo?!

Kalcij iz mleka je organizmu veliko bolj dostopen kot katerikoli kalcij iz drugih virov ali umetnih dopolnil. Kar dve tretjini kalcija v mleku je v koloidni obliki in je vezanega na kazein kot kalcijev fosfat ali v obliki prostih kalcijevih ionov.

Ena tretjina kalcija je topna, od tega 10 odstotkov v obliki prostih ionov, druga pa v obliki kalcijevega citrata, kar zagotavlja 100-odstotno uporabljivost.

PROTI

Alja Dimic, prehranska in TKM-svetovalka

Oski, direktor oddelka za pediatrijo na J. H. University School of Medicine in predstojnik otroške bolnišnice Johns Hopkins, navaja, da je pitje kravjega mleka povezano s pomanjkanjem železa, krči in diarejo, je vzrok različnih oblik alergij, težav s hormoni, aknami, depresijo in rakom, povod za aterosklerozo in srčne napade.

Prispeva k zaprtju, kronični utrujenosti, artritisu, glavobolom, mišičnim krčem, debelosti, alergijam in težavam s srcem.

Tudi ginekologinja dr. Northrup opozarja, da mlečni izdelki povzročajo neravnovesje hormonov, močne menstruacije, težave s kilogrami in ščitnico ter s prebavo, dihali in odvečno sluzjo, kar povzroča slab imunski sistem in veliko lažjo obolevnost.

Kravje mleko ima 20-krat več kazeina kot materino mleko, zato je beljakovine iz kravjega mleka težko oz. nemogoče prebaviti. Zaradi tega prihaja do alergij, vnetij, oslabljenega imunskega sistema. Simptomi vključujejo astmo, zamašen nos, kožne izpuščaje, okužbe pljuč, razdražljivost in utrujenost.

Povzroča ali preprečuje osteoporozo?!

Čeprav ima mleko veliko kalcija, je absorpcija kalcija v organizem veliko manjša, saj telo večino mineralov porabi za nevtraliziranje kislosti namesto za absorpcijo kalcija. Za njegovo ponovno nevtraliziranje telo črpa minerale iz kosti in rezultat je nastanek osteoporoze.

Razlog za težave s kostmi ni v pomanjkanju kalcija, temveč drugih vitaminov in mineralov, brez katerih se kalcij ne more uspešno vezati.

Besedilo: Petra Arula

Članek je bil objavljen v reviji Jana. Za več preverite na www.revija-jana.si

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?