Kako povečati vnos kalcija pri odraslih

11. 2. 2010
Deli
Kako povečati vnos kalcija pri odraslih

Zelena zelenjava (solata, špinača, brokoli) je bogat vir kalcija, vendar se ta veliko težje absorbira v prebavilih kot kalcij, ki ga vsebujejo mleko in mlečni izdelki. Oksalati v zelenjavi in prehranske vlaknine zmanjšajo absorpcijo kalcija v tankem črevesju.

V Sloveniji ni podatka, katera vrsta moke je obogatena s kalcijem, v razvitem svetu ga dodajajo beli (pšenični) moki. Polnovredna moka vsebuje veliko kalcija, vendar njene druge sestavine preprečujejo njegovo vsrkavanje v črevesju.

Dober dodaten vir kalcija so:

 

  • konzervirane ribe, predvsem sardine (pojejte tudi kosti),
  • lešniki in nekatera semena, brazilski oreh in mandeljni,
  • nekatere mineralne vode in 'trda voda' (neprekuhana), ki vsebujejo celo do 200 mg kalcija v enem litru,
  • posušeno sadje (fige, slive, marelice).

 

Priporočila

 

  1. Popijte kozarec mleka ob obroku hrane.
  2. Zelenjavnim juham in omakam dodajte nekaj mleka ali jogurta.
  3. Izbirajte s kalcijem bogato zelenjavo (brokoli, fižol . . ).
  4. Solatne prelive pripravljajte iz jogurta.
  5. Juham in ogljikohidratnim jedem (riž, testenine) dodajte manj mastni sir.
  6. Prigrizki med obroki naj bodo tudi iz suhega sadja.
  7. Krompir postrezite z dodatkom jogurta – priporočamo tudi svežo zelenjavo (na primer kumare).
  8. Kot napitek si kdaj pripravite sadje z mlekom ali jogurtom.

 

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"