V kuhinji so novi triki in nasveti vedno dobrodošli. Tu je nekaj boljših za pripravo mlete govedine.
1. Ali veste, koliko je maščobe?
Dobro je vedeti, koliko maščobe je bilo skupaj s pustim mesom v mesoreznici. Pravo razmerje je namreč pomembno, saj vpliva na teksturo in okus končne jedi.
Ne pozabite tudi, da se maščoba s praženjem pretvori v tekočino. Če torej nameravate mleto govedino popražiti in boste maščobo nato odlili, si naredite uslugo in kupite pustejšo mešanico. Ljubitelji sočnih burgerjev pa boste seveda izbrali mleto govedino z nekaj več maščobe.
Nasvet: mesar naj meso vedno zmelje pred vami, tako boste prepričani, kaj ste kupili.
2. Pravilno ravnanje
Vsak mora poskrbeti za higiensko ravnanje z mesom.
Najprej: mlete govedine ni potrebno izpirati! Toda meso morate hraniti na hladnem (pri 4 stopnjah Celzija) in porabiti v enem do dveh dneh po nakupu. Če ga ne morete oz. ne nameravate, meso takoj zamrznite.
Znaki, da mleta govedina ni več dobra: kisel, žarek vonj, meso je sluzasto ali lepljivo, včasih lahko govedina zaradi oksidacije nekoliko potemni, toda če je zunaj postala rjava ali siva ali so se na površini pojavile zelene oz. modre lise, jo vsekakor zavrzite.
Ne spreglejte še:
- Nikoli ne pogrevajte riža, piščančje meso vedno sperite pod tekočo vodo in druge (ne)resnice o prehrani
- Testenine še vedno kuhate v vodi? Delate napako!
- Skrivna sestavina, ki je nihče ne doda kavi – pa bi jo morali
3. Ali meso pravilno odmrznete?
Če se vam mudi, vas bo morda zamikalo, da bi meso odmrznili kar v ponvi, med kuhanjem. Toda obstaja dober razlog, zakaj tega ne bi smeli početi: ledeni kristali, ki se topijo, prekinejo proces rjavenja in pokvarijo okus.
Najboljši način za odmrzovanje: meso pustite čez noč v hladilniku.
4. Postanite mojster praženja
'Do rjavega popražite', je navodilo, ki ga boste običajno dobili v receptu. Postopek je seveda preprost, meso stresete v ponev in dovolj dolgo pražite.
A če želite dobiti res kar največ okusa, morate meso pravilno pražiti.
Ponev zares dobro segrejte in šele nato vanjo stresite mleto meso, ne da bi ga razdrobili. Počakajte, da meso porjavi in postane hrustljavo na eni strani, šele nato ga obrnite in razdrobite s kuhalnico.
Prav tako je pomembno, da ponev ni prepolna, saj se bo v tem primeru začela nabirati voda – to bo preprečilo proces rjavenja, prav tako boste izgubili okus.
5. Začinite ob pravem času
To pomembno vpliva na končno jed. Sol je namreč več kot le ojačevalec okusa, spremeni lahko strukturo živila. Sol lahko raztopi nekatere molekule, kot so sladkorji in beljakovine, zaradi česar se lahko spremeni okus, tekstura in videz.
Burgerje naj bi zato solili tik preden jih vržete na žar oz. tik preden jih oblikujete. Da se izognete reakciji, zaradi katere postane meso suho in žilavo. Če pripravljate polpete in druge jedi, ki zahtevajo mešanje mesa z drugimi sestavinami, pa lahko meso posolite predhodno in pustite počivati.
Praženje v ponvi: s soljenjem na začetku ustvarite bolj suho hrustljavo popečeno meso, soljenje na koncu ohrani več soka.
S suhimi začimbami je drugače. Začimbe, kot so denimo mleta kumina, paprika in čili v prahu dajo veliko več okusa, ko se segrejejo v olju. Dodajte jih torej že na začetku oz. preden dodate tekoče sestavine.
6. Meso marinirajte v smetani
Morda ste že slišali, da mariniranje piščančjega mesa v pinjencu naredi meso mehko in sočno, toda ali ste vedeli, da je mlečna kopel dobra tudi za mleto govedino?
Gre za preizkušeno kulinarično tehniko. Kot pišejo na strani Lifehacker, mariniranje mlete govedine v smetani poskrbi, da se beljakovine kasneje, med pripravo, ne razkuhajo. Smetana prav tako pomaga zadržati vlago.
Če želite tehniko preizkusiti: na pol kilograma mlete govedine uporabite 1 do 2 žlici polnomastne smetane. Dobro premešajte. Meso naj se v smetani marinira čez noč v hladilniku.
Viri: seriouseats.com, allrecipes.com, wikipedia.org, ZPS, tastingtable.com, health.clevelandclinic.org, healthline.com, huffpost.com
Preverite še:
Ali pa:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?