Mleto govedino pred kuhanjem vedno namakajte v tej tekočini

30. 1. 2024
Deli
V kuhinji so novi triki in nasveti vedno dobrodošli. Tu je nekaj boljših za pripravo mlete govedine. (foto: Profimedia)
Profimedia

V kuhinji so novi triki in nasveti vedno dobrodošli. Tu je nekaj boljših za pripravo mlete govedine. 

1. Ali veste, koliko je maščobe?

Dobro je vedeti, koliko maščobe je bilo skupaj s pustim mesom v mesoreznici. Pravo razmerje je namreč pomembno, saj vpliva na teksturo in okus končne jedi. 

Ne pozabite tudi, da se maščoba s praženjem pretvori v tekočino. Če torej nameravate mleto govedino popražiti in boste maščobo nato odlili, si naredite uslugo in kupite pustejšo mešanico. Ljubitelji sočnih burgerjev pa boste seveda izbrali mleto govedino z nekaj več maščobe. 

Nasvet: mesar naj meso vedno zmelje pred vami, tako boste prepričani, kaj ste kupili. 

2. Pravilno ravnanje

Vsak mora poskrbeti za higiensko ravnanje z mesom. 

Najprej: mlete govedine ni potrebno izpirati! Toda meso morate hraniti na hladnem (pri 4 stopnjah Celzija) in porabiti v enem do dveh dneh po nakupu. Če ga ne morete oz. ne nameravate, meso takoj zamrznite. 

Znaki, da mleta govedina ni več dobra: kisel, žarek vonj, meso je sluzasto ali lepljivo, včasih lahko govedina zaradi oksidacije nekoliko potemni, toda če je zunaj postala rjava ali siva ali so se na površini pojavile zelene oz. modre lise, jo vsekakor zavrzite. 

Katere pasme psov so najboljše za družine z otroki

Ne spreglejte še:

3. Ali meso pravilno odmrznete? 

Če se vam mudi, vas bo morda zamikalo, da bi meso odmrznili kar v ponvi, med kuhanjem. Toda obstaja dober razlog, zakaj tega ne bi smeli početi: ledeni kristali, ki se topijo, prekinejo proces rjavenja in pokvarijo okus. 

Najboljši način za odmrzovanje: meso pustite čez noč v hladilniku. 

4. Postanite mojster praženja

Če želite dobiti res kar največ okusa, morate meso pravilno pražiti.

Če želite dobiti res kar največ okusa, morate meso pravilno pražiti.

Profimedia

'Do rjavega popražite', je navodilo, ki ga boste običajno dobili v receptu. Postopek je seveda preprost, meso stresete v ponev in dovolj dolgo pražite. 

A če želite dobiti res kar največ okusa, morate meso pravilno pražiti. 

Ponev zares dobro segrejte in šele nato vanjo stresite mleto meso, ne da bi ga razdrobili. Počakajte, da meso porjavi in postane hrustljavo na eni strani, šele nato ga obrnite in razdrobite s kuhalnico. 

Prav tako je pomembno, da ponev ni prepolna, saj se bo v tem primeru začela nabirati voda – to bo preprečilo proces rjavenja, prav tako boste izgubili okus. 

5. Začinite ob pravem času

To pomembno vpliva na končno jed. Sol je namreč več kot le ojačevalec okusa, spremeni lahko strukturo živila. Sol lahko raztopi nekatere molekule, kot so sladkorji in beljakovine, zaradi česar se lahko spremeni okus, tekstura in videz. 

Burgerje naj bi zato solili tik preden jih vržete na žar oz. tik preden jih oblikujete. Da se izognete reakciji, zaradi katere postane meso suho in žilavo. Če pripravljate polpete in druge jedi, ki zahtevajo mešanje mesa z drugimi sestavinami, pa lahko meso posolite predhodno in pustite počivati. 

Praženje v ponvi: s soljenjem na začetku ustvarite bolj suho hrustljavo popečeno meso, soljenje na koncu ohrani več soka. 

S suhimi začimbami je drugače. Začimbe, kot so denimo mleta kumina, paprika in čili v prahu dajo veliko več okusa, ko se segrejejo v olju. Dodajte jih torej že na začetku oz. preden dodate tekoče sestavine. 

6. Meso marinirajte v smetani

Morda ste že slišali, da mariniranje piščančjega mesa v pinjencu naredi meso mehko in sočno, toda ali ste vedeli, da je mlečna kopel dobra tudi za mleto govedino? 

Gre za preizkušeno kulinarično tehniko. Kot pišejo na strani Lifehacker, mariniranje mlete govedine v smetani poskrbi, da se beljakovine kasneje, med pripravo, ne razkuhajo. Smetana prav tako pomaga zadržati vlago. 

Če želite tehniko preizkusiti: na pol kilograma mlete govedine uporabite 1 do 2 žlici polnomastne smetane. Dobro premešajte. Meso naj se v smetani marinira čez noč v hladilniku. 

Viri: seriouseats.com, allrecipes.com, wikipedia.org, ZPS, tastingtable.com, health.clevelandclinic.org, healthline.com, huffpost.com

Preverite še: 

Ali pa:

Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić