Dokazano najbolj zdrava riba na svetu: boljša celo od lososa (razlogi, zakaj jo morate vključiti v svoj jedilnik)

19. 3. 2025
Deli

To ribo bi lahko predstavili kar kot zdravje na krožniku!

Skuša je ena najbolj hranljivih rib, ki bi morala biti redno na jedilniku, saj je bogata z nenasičenimi maščobnimi kislinami, vitamini in minerali. Njene izjemne lastnosti pozitivno vplivajo na delovanje možganov, zdravje srca in krepitev imunskega sistema, hkrati pa zmanjšujejo tveganje za resne bolezni, kot so rakava obolenja.

Zakaj je skuša tako zdrava?

Nenasičene maščobne kisline, ki jih skuša vsebuje v velikih količinah, so ključne za zaščito celic v telesu. Delujejo kot močni antioksidanti, saj nevtralizirajo škodljive proste radikale, ki lahko poškodujejo celične membrane in prispevajo k razvoju različnih bolezni, vključno z rakom.

Prav zato se že od nekdaj otrokom priporoča uživanje ribjega olja, saj so omega-3 maščobne kisline nujne za pravilen razvoj možganov, živčnega sistema in celic.

riba skuša zdravje prehrana
Profimedia

Skuša vsebuje dragocene minerale, kot so kalij, fosfor, fluor, cink, žveplo, klor in natrij, ki imajo ključno vlogo pri ohranjanju močnega organizma. Izjemno bogata je z vitamini skupine B, še posebej z vitaminom B12 in vitaminom PP (niacin), ki sodelujeta pri sintezi DNK, uravnavanju metabolizma maščob ter vplivata na zdravje živčnega sistema. Poleg tega skuša pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja in izboljšuje prebavo.

Nepogrešljiva za rast otrok in zdravje odraslih

Zaradi visoke vsebnosti fosforja skuša igra ključno vlogo pri razvoju močnih kosti in mišic, kar je še posebej pomembno za otroke in mladostnike. Hkrati pa je ta riba nepogrešljiva tudi za odrasle, saj s staranjem postaja skelet šibkejši, tveganje za osteoporozo pa narašča. Fosforne kisline v skuši prispevajo k gradnji celičnih encimov, ki so ključni za pravilno delovanje telesa.

Zaradi visoke vsebnosti zdravih maščob in omega-3 kislin skuša pomaga pri krepitvi možganskih funkcij, izboljšuje spomin ter zmanjšuje tveganje za nevrodegenerativne bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. Poleg tega pozitivno vpliva na zdravje srca in ožilja, saj pomaga uravnavati holesterol ter znižuje tveganje za srčne bolezni. Koža in lasje pa bodo ob rednem uživanju skuše bolj sijoči in zdravi, saj ribje maščobe spodbujajo tvorbo kolagena.

Skuša torej ni le okusna, ampak tudi eno najbolj hranljivih živil, ki lahko z eno samo vrsto ribe telesu zagotovi širok spekter ključnih hranil. Če želite izboljšati svoje zdravje in hkrati uživati v okusnem obroku, naj skuša postane nepogrešljiv del vaše prehrane ...

Razkrita nenavadno metodo za srečnejšo zvezo - stopite skupaj pod prho! (Ne, ni tisto, na kar ste najprej pomislili)