Nekateri kosmiči imajo več sladkorja kot sladice – kaj preveriti na embalaži?

Nekateri kosmiči imajo več sladkorja kot sladice – kaj preveriti na embalaži? (foto: Profimedia) Profimedia
8. 3. 2022

Zjutraj je vedno premalo časa in že pripravljene mešanice kosmičev so hiter in zdrav zajtrk. Pa so res? Velikokrat žal ne.

Zdrav zajtrk bi moral vsebovati polnozrnata živila, beljakovine, vlaknine, sadje in zelenjavo. Ko kosmiče prelijete z mlekom ali jogurtom in zraven morda narežete kos sadja, se vam zdi, da ste v nov dan vstopili z idealnim obrokom.

V 100 g izdelka kar 30 g sladkorja!

V resnici pa ima izjemno veliko že pripravljenih mešanic za kosmiče v prvi vrsti preveč sladkorja, pa tudi drugih dodatkov (arome, aditive …), katerim bi se bilo bolje izogniti.

Med odraslo populacijo po podatkih Zveze potrošnikov Slovenije  (ZPS) za najbolj priljubljene veljajo ovseni kosmiči, med otroki pa kakavovi oz. čokoladni 'kosmiči' (razne kroglice, blazinice …).

Prav za čokoladne kosmiče so na ZPS naredili primerjalni test in ugotovili, da jih večina vsebuje preveč sladkorja – nekateri imajo celo več kot 30 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka! V praksi to pomeni, da otrok že za zajtrk zaužije več kot polovico priporočenega dnevnega vnosa sladkorja.

Čeprav mešanice z ovsenimi kosmiči vsaj na prvi pogled izgledajo bolj zdrave, pa je tudi tukaj običajno dodan sladkor. Če se rahlo sladkemu zajtrku res ne morete upreti, izberite kosmiče, ki vsebujejo manj kot 15 gramov sladkorja / 100 gramov izdelka.  
Pomagate si lahko z aplikacijo Veš kaj ješ?

Če se vam vse skupaj zdi preveč zapleteno, pa si stvar lahko olajšate z mobilno aplikacijo Veš kaj ješ?, ki so jo pred časom skupaj razvili Inštitut za nutricionistiko, Institut »Jožef Stefan« in Zveza potrošnikov Slovenije. Aplikacija deluje zelo preprosto: samo poskenirate izdelek v trgovini in prikaže se vam barvni semafor, ki določeno živilo glede na prehranske sestavine priporoča ali odsvetuje.

Kako brati embalažo?

Izdelki so glede na omenjeni semafor primerni za nakup in se obarvajo zeleno, če imajo na 100 g:

  • do 3 grame maščob,
  • do 1 gram nasičenih maščobnih kislin,
  • do 5 gramov sladkorja,
  • do 0,3 g soli
  • vsaj 6 gramov vlaknin
Pomembno!

Na ZPS svetujejo, da pri primerjavi med izdelki vedno upoštevate hranilne vrednosti na 100 g izdelka. Nekateri namreč navajajo hranilne vrednosti na manj kot 100 g (največkrat na 30 g), da se vizualno 'zmanjša' tudi delež sladkorja, soli … A le malokomu zadostuje 30-gramski obrok.

Izberite zdrav zajtrk, za sladico pa si raje privoščite košček najljubše čokolade.