Za mnoge je kava ena prvih stvari, na katero pomislimo, ko se zbudimo. In prva naloga, ki se jo lotimo zjutraj.
Če si kavo radi skuhate doma, vam verjetno občasno nekaj kave ostane. Morda ste jo nehote skuhali malo preveč, morda ste tako načrtovali, pa so se nato vaši načrti spremenili. Kakršenkoli je že razlog, ostankov odslej ne zlivajte stran.
Presenečeni boste, zakaj …
Ostanke črne kave (nesladkane) namreč lahko porabite na veliko načinov in nekateri med njimi so tako slastni, da boste morda začeli namenoma kuhati več kave, kot jo popijete.
1. Kavo uporabite v receptu za brownije
Bogat čokoladen okus, skorjica po vrhu, sočna in žvečljiva sredica … Težko je izboljšati klasičen recept za čokoladne kolačke. A če ste pripravljeni preizkusiti in ponuditi nekaj novega, receptu dodajte malo kave. Fantastična kombinacija.
Še nekaj ideja za pripravo sladic:
- naredite tiramisu,
- goste presenetite z affogatom,
- pripravite panno kotta z okusom kave ali
- kavni chia puding za naslednje jutro.
5 najboljših pudingov s chia semeni (ki si jih lahko privoščite tudi za zajtrk)
2. Dodajte jo enolončnici
Verjeli ali ne, kava je lahko skrivna sestavina, ki bo vašo mesno enolončnico povzdignila na povsem drugo raven.
Tudi zanimivo: Tako pripravljenih jajc zagotovo še niste jedli – recept z dvema skrivnima sestavinama, ki ga razkriva kuhar kraljice Elizabete
Kava ima močan, grenak okus, in je, tako kot vino, primerna za kuhanje. Če jo boste dodali krepki goveji enolončnici, ste lahko brez skrbi, okus enolončnice ne bo povzročil slabosti. Kava bo pravzaprav poskrbela, da boste postregli z bogato, aromatično jedjo.
Slanim jedem se najbolj poda močno pražena kava, svetlo pražena ima namreč rahlo kiselkast okus, ki se jedem, kot so enolončnice, ne poda najbolje (predstavljate si, da v enolončnico stisnete malo limone).
3. Popestrite solatni preliv
Solatni preliv je vedno najbolje pripraviti doma, med drugim tudi zato, ker lahko tako ustvarite neskončne kombinacije okusov. Poleg tega je solatni preliv zelo prizanesljiv. Če dodate preveč kisa, lahko okus popravite z nekaj sladkorja in soli. Če je presladek, preprosto dodajte gorčico ali česen.
Tudi kava je odličen dodatek. Solatnemu prelivu da edinstven okus. Njeno grenkobo pa zlahka ublaži ščep sladkorja.
4. Uporabite jo za pripravo omake za žar
Omaka za žar ima poseben okus, a je tudi precej delikatna. Biti mora sladka, a ne tako sladka, da bi se njen okus tepel z jedjo, ki jo pripravljate. Prav tako si ne želite, da bi prevladal okus omake.
Za doseganje pravega ravnovesja potrebujete mešanico sestavin, ki okus mesa dopolnjujejo in ga ne prekrijejo.
Tipična omaka za žar vsebuje paradižnikov koncentrat ali kečap, omako Worcestershire, rjavi sladkor, kis, papriko in druge začimbe. Kava je lahko odličen dodatek. Njena grenkoba uravnovesi sladkost omake, njen okus pa dopolni okus mesa.
5. Naredite sirup z okusom kave
Za pripravo sladkornega sirupa je treba zavreti mešanico sladkorja in vode, ki jo nato pustite lahno vreti toliko časa, da se sladkor povsem stopi.
No, namesto vode lahko uporabite tudi ostanek kave in ustvarite aromatičen sirup, ki ga lahko uporabite za pripravo vroče čokolade, vafljev, sladoleda ... Sirup lahko uporabite celo za sladkanje kave.
6. Naredite kavne ledene kocke
Ledena kava na vroč poletni dan? Vedno se prileže. A na žalost led in poletna vročina nista najboljša prijatelja in če kave ne spijete v nekaj požirkih, vam na koncu ostane mlačen, zvodenel napitek.
Ostanke kave vlijte v modelčke za led in zamrznite. Te ledene kocke ne bodo pokvarile okusa vaše kave. Ali kateregakoli drugega napitka, ki mu radi dodate okus kave.
Vir: mashed
Preverite še:
Testenine še vedno kuhate v vodi? Zakaj je to napaka
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?