Nutricionistka: "Ta dva priljubljena prehranska dodatka sta precenjena in z nakupom le mečete denar skozi okno"

27. 4. 2024
Deli
Ljudje, ki želijo na naraven način povečati kolagen v telesu, lahko posežejo tudi po kostni juhi. (foto: Profimedia)
Profimedia

Nekatera tako imenovana superživila in prehranski dodatki so še zlasti v zadnjih letih precej pridobili na svoji veljavi in prepoznavnosti. 

V dobri veri, da so koristni, jih uživa veliko ljudi. Toda koliko so zares učinkoviti in če ni morda nakup nekaterih superživil le metanje denarja skozi okno?  

Ustanoviteljica podjetja Resilient Health and Wellness in certificirana strokovnjakinja za prehrano, Claire Sorlie, ki podaja nasvete za zdrav življenjski slog, ima glede superživil in prehranskih dodatkov svoje mnenje, ki ga je povedala spletnem omrežju Instagram. Prav tako je naštela tudi nekaj živil, ki bi po njenem mnenju morala biti večkrat na jedilniku.  

Ne spreglejte:

Kolagen v prahu na zatožni klopi  

Strokovnjakinja za prehrano je posvarila pred uporabo kolagena v prahu, ter kot boljšo alternativo predlagala polnovredna prehranska živila.  

Glede tega je pojasnila: »Obstaja nekaj dobrih znamk kolagena v prahu, toda na podlagi svojih kliničnih izkušenj sem ugotovila, da moje stranke dosegajo boljše rezultate na laseh, koži, nohtih in zdravju sklepov, če uporabljajo kolagen iz polnovredne hrane v primerjavi s kolagenom v prahu.«

Božična sladica: sladka in sočna torta, ki jo boste pripravili v pol ure

Dodala je, da je kolagen v prahu navadno zelo predelan in vključuje dodatke, ki lahko doprinesejo k težavam z napihnjenostjo in plinom. Ljudem, ki želijo na naraven način povečati vnos kolagena, strokovnjakinja priporoča kostno juho. Kot prigrizek, ki je bogat z vlakninami pa čim večkrat priporoča maline.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Claire Sorlie (@clairethenutritionist)

Probiotike lahko nadomesti hrana kot je kislo zelje 

Poleg priljubljenih dodatkov za lepšo kožo, lase in nohte, ki so zlasti popularni v zadnjih letih, pa se večkrat omenja tudi vsakodnevno uporabo probiotikov, ki pripomorejo k uravnoteženi in zdravi črevesni flori.  

Črevesje je vsekakor pomembno za zdravje, toda Sorliejeva ima glede tovrstnih probiotikov svojevrstno mnenje: »Pri svojih strankah uporabljam probiotične dodatke v zelo specifičnih primerih. Če pa želimo le dobiti dnevni odmerek probiotikov, je veliko boljša izbira hrana, kot je kislo zelje, ki pogosto vsebuje več sevov probiotikov.«  

Nutricionistka pravi, da je kislo zelje bogato s prebiotiki in probiotiki, za povrh pa še cenovno ugodnejše kot dodatki probiotikov v kapsulah. Prav tako za dnevni vnos ni potrebno zaužiti več kot ene čajne žličke kislega zelja na dan za začetek. Če ne marate kislega zelja, pa lahko probiotike pridobite tudi iz drugih prehranskih virov, med katerimi so navadni jogurt, kefir, tempeh, kimchi, kombuča in vložena rdeča pesa.   

Vir: mirror.co.uk

Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del