V kakšnem vrstnem redu bi morali uživati svojo hrano? Strokovnjakinji razkrivata resnico.
Kakovosten in uravnotežen obrok je sestavljen iz zadostne mere beljakovin, vlaknin ter zdravih maščob. V splošnem velja, da polovico krožnika zavzema zelenjava, četrtino krožnika beljakovinsko živilo, preostalo četrtino pa hidratna živila, kot so testenine, riž, kvinoja ipd. Zdrave maščobe lahko uporabljamo pri sami pripravi živil (npr. oljčno olje) ali pa jih dodamo k zelenjavi (npr. avokado, oreščki ali semena k solati).
Ne spreglejte:
- Počasna prebava? S temi 3 napitki jo pospešite v le nekaj minutah
- Dr. Teja Klančič: "Sladila res niso tako nedolžna zadeva"
- Kaj početi v Kranjski Gori? 4 dejavnosti, ki vas bodo povsem navdušile
V kakšnem zaporedju pa bi živila na svojem krožniku morali uživati?
Nutricionistka Lovnit Barta in francoska biokemičarka Jessie Inchaspe razkrivata, v kakšnem zaporedju bi morali uživati hrano, da ohranimo stabilno raven krvnega sladkorja in se po obroku izognemo želji po nezdravih prigrizkih.
Večina ljudi najprej zaužije hidratna živila ali beljakovine, vendar je to v resnici napaka.
"Najprej bi morali zaužiti zelenjavo, nato beljakovine, na koncu pa preostale ogljikove hidrate in sladkorje," pravi biokemičarka.
"Zelenjava vsebuje vlaknine; ko slednje prve dosežejo prebavila, na črevesni steni tvorijo nekakšno 'zaščitno plast', ki preprečuje, da bi se sladkorji, ki jih zaužijemo med obrokom, prehitro absorbirali," še dodaja.
Priporočilu se pridružuje tudi nutricionistka. "Če začnemo z zelenjavo, nadaljujemo z beljakovinami in končamo z ogljikovimi hidrati, bo to pripomoglo k večji sitosti," pravi. Pravilno zaporedje lahko torej prepreči prenajedanje in s tem povezano pridobivanje odvečnih kilogramov.
Vir: zadovoljna.nova.rs
- Preberite si še: Zaskrbljujoče: ta hrana lahko poveča tveganje za poškodbe možganov (številni jo obožujejo)