Svojim obrokom dodajajo to, s čimer znatno zmanjšajo možnost nastanka raka.
Strokovnjaki ocenjujejo, da bi bilo mogoče med 30 in 50 odstotkov primerov raka preprečiti z bolj zdravim življenjskim slogom in uravnoteženo prehrano. To pomeni, da je prav vsak obrok priložnost za podporo zdravju in zmanjševanje tveganja za bolezni. Onkologi poudarjajo, da ni treba, da je prehrana zakomplicirana, da bi bila učinkovita: dovolj je, da je vaš jedilnik pester in uravnotežen.
Spoznajte moč polifenolov
Strokovnjaki posebej izpostavljajo polifenole – rastlinske spojine z protivnetnim in antioksidativnim delovanjem – kot ključno sestavino za preprečevanje raka.
"Polifenoli imajo pomembno vlogo pri zmanjševanju vnetij. Najdemo jih v zelenjavi, sadju, začimbah, oreščkih in semenih," za revijo Parade pojasnjuje onkolog dr. Michael Dominello. Sam se trudi polifenole dodati v vse obroke: svoji jutranji kavi denimo doda žlico kakava v prahu, bogatega s flavonoidi, ob tem pa si privošči pest borovnic, ki prav tako vsebujejo veliko polifenolov.
Tudi onkologinja dr. Dawn Mussallem poudarja: "Način prehranjevanja in življenjski slog močno vplivata na tveganje za raka. Kronično vnetje je ena glavnih nevarnosti." Ravno z namenom preprečevanja vnetij se sama drži povsem rastlinske prehrane, bogati s polifenoli. Na njenem jedilniku so pogosto fižol, oreščki, listnata zelenjava, križnice in jagodičevje.
Tudi onkologinja dr. Dr. Latonya Riddle-Jones v svoje jedilnike redno vključuje temno listnato zelenjavo, kot sta špinača in ohrovt, v skoraj vsak obrok – najraje jih doda v smutije ali omake. "To je tudi odličen način, da zelenjavo pojedo tudi otroci, ne da bi to sploh opazili," pravi.
Vsi trije onkologi soglašajo še glede ene stvari: izogibajo se visoko predelani hrani, prekomernemu vnosu sladkorja in alkohola.
Vir: krstarica.com