Jajca ali ovsena kaša: kaj je bolj zdrava izbira za zajtrk?

29. 7. 2025
Jajca ali ovsena kaša: kaj je bolj zdrava izbira za zajtrk? (foto: Profimedia)
Profimedia

Po jutru se dan pozna in ravno zajtrk je pogosto tisti, ki nam pomaga začrtati dan in zagotoviti dobro počutje. Kateri zajtrk pa je najboljša izbira?

Jajca so odličen vir beljakovin in vsebujejo zelo malo ogljikovih hidratov, medtem ko ovsena kaša ponuja kombinacijo kompleksnih ogljikovih hidratov, vlaknin in nekaj beljakovin. Kaj je "boljše", je odvisno predvsem od vaših ciljev in življenjskega sloga.

Najprej si poglejmo približno hranilno vrednost obojega:

2 pečeni jajci:

  • 598 kJ (143 kcal)
  • 10 g maščob (od tega 3,2 g nasičenih)
  • 12,4 g beljakovin
  • 410 mg holesterola
  • 1 g ogljikovih hidratov

Pol skodelice ovsenih kosmičev (40 g):

  • 627 kJ (150 kcal)
  • 3 g maščob
  • 27 g ogljikovih hidratov
  • 4 g vlaknin
  • 5 g beljakovin
  • 0 mg holesterola

Pomembno je, kako jedi pripravite – dodatki, kot so maslo, slanina ali sladkor, lahko močno vplivajo na končno hranilno vrednost vašega zajtrka.

Prednosti jajc

  • Dober vir beljakovin: Zaradi beljakov vas jajca založijo z beljakovinami, ki so izrednega pomena za zdravje in dolgoživost.
  • Bogata s holinom in selenom: Holin podpira delovanje možganov, selen pa ščiti celice in spodbuja delovanje ščitnice.
  • Dolgotrajen občutek sitosti: Beljakovine v jajcih pomagajo, da smo siti dlje časa.
Kaj počne Anamaria, medtem ko je njen Luka Dončić na službeni poti

Prednosti ovsene kaše

  • Vir topnih vlaknin: Te spodbujajo prebavo, podaljšujejo občutek sitosti, znižujejo raven holesterola in uravnavajo krvni sladkor.
  • Vsebuje pomembne minerale: Mangan, cink, baker in tiamin – vsi so pomembni za močan imunski sistem in dober metabolizem.
  • Podpira zdravje srca: Lahko pomaga pri zniževanju krvnega tlaka in uravnavanju telesne teže.

Kaj je boljša izbira?

Univerzalnega odgovora ni – vse je odvisno od vašega telesa in ciljev, pa tudi preferenc. Tako jajca, kakor tudi ovsena kaša sta lahko odlična izbira za zajtrk. Jajca so odličen vir beljakovin, medtem ko vas ovsena kaša založi z vlakninami.

Kako poskrbeti za uravnotežen obrok?

  • Jajcem dodajte zelenjavo za dodaten vir vlaknin ter kos polnozrnatega kruha kot vir ogljikovih hidratov.
  • Ovseni kaši dodajte beljakovine v prahu, da obrok postane bolj beljakovinsko bogat. Pripravite jo z mlekom z manj maščobe. V zmernih količinah lahko dodate tudi oreščke kot vir zdravih maščob.
  • Poskrbite, da pri pripravi ne pretiravate z uporabo maščobe.

Tako jajca kot ovsena kaša sta odlični izbiri za zdrav zajtrk. Ključ je v načinu priprave in v tem, kako ju kombinirate z drugimi sestavinami. Pravi zajtrk, bogat z beljakovinami in vlakninami, vam bo dal energijo, vas dlje časa nasitil in lahko pozitivno vplival na počutje skozi ves dan.

Vir: zdravlje.kurir.rs

Tako naredite kolagensko juho za gibljive sklepe in mladostno kožo: zapišite si recept znanega zeliščarja

Novo na Metroplay: Boljše življenje se začne s tako vadbo I Mario Sambolec