Ideja za okusno božično večerjo...
Za 4 osebe potrebujete:
- 4 rezine svinjskega vratu (po 200 g)
- sol, sveže mleti poper
- 3 stroke česna
- 40 g masti
- 5 vejic rožmarina
- 200 ml belega vina
- 250 g rdeče pese
- 120 g korenja
- 2 žlici medu
- 200 g bulgurja
- 70 g masla
Za polivko:
- 3 žlice medu
- 3 žlice kisa
- 100 ml olivnega olja
- sol, sveže mleti črni poper
- 2 čilija
- 3 mlade čebule
Priprava:
1 Meso začinite s soljo in poprom, ga natrite s stisnjenim česnom in dajte v pekač. Dodajte mast, 3 vejice rožmarina in meso približno 70 minut pecite v pečici, segreti na 170 stopinj. Če je treba, med peko prilijte malo vode. 20 minut pred koncem prilijte vino.
2 Olupite rdečo peso in korenje, oboje zrežite na kocke in jih položite na papir za peko. Začinite s soljo in poprom, nakapajte z medom in zvijte v mošnjiček. Položite ga k mesu in ga pecite še 20 minut.
3 Bulgur skuhajte po navodilih z embalaže. Nato ga stresite v skledo in dodajte pečeno zelenjavo. V manjšo skodelico zmešajte med, kis, olje, sol in poper. Dodajte drobno sesekljan čili in mlado čebulo ter preliv prelijte po bulgurju z zelenjavo.
4 Pečeno meso položite na krožnik, ga pokrijte z aluminijasto folijo in pustite stati 10 minut. Omaki, ki je ostala od peke, dodajte maslo in sesekljan rožmarin. Postrezite z bulgurjem in ga prelijte z omako.
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem