Pečen svinjski vrat z bulgurjevo solato

18. 12. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Pečen svinjski vrat z bulgurjevo solato (foto: Profimedia)
Profimedia

Ideja za okusno božično večerjo...

Za 4 osebe potrebujete:

  • 4 rezine svinjskega vratu (po 200 g)
  • sol, sveže mleti poper
  • 3 stroke česna
  • 40 g masti
  • 5 vejic rožmarina
  • 200 ml belega vina
  • 250 g rdeče pese
  • 120 g korenja
  • 2 žlici medu
  • 200 g bulgurja
  • 70 g masla

Za polivko:

  • 3 žlice medu
  • 3 žlice kisa
  • 100 ml olivnega olja
  • sol, sveže mleti črni poper
  • 2 čilija
  • 3 mlade čebule

Priprava:

1 Meso začinite s soljo in poprom, ga natrite s stisnjenim česnom in dajte v pekač. Dodajte mast, 3 vejice rožmarina in meso približno 70 minut pecite v pečici, segreti na 170 stopinj. Če je treba, med peko prilijte malo vode. 20 minut pred koncem prilijte vino.

2 Olupite rdečo peso in korenje, oboje zrežite na kocke in jih položite na papir za peko. Začinite s soljo in poprom, nakapajte z medom in zvijte v mošnjiček. Položite ga k mesu in ga pecite še 20 minut.

3 Bulgur skuhajte po navodilih z embalaže. Nato ga stresite v skledo in dodajte pečeno zelenjavo. V manjšo skodelico zmešajte med, kis, olje, sol in poper. Dodajte drobno sesekljan čili in mlado čebulo ter preliv prelijte po bulgurju z zelenjavo.

4 Pečeno meso položite na krožnik, ga pokrijte z aluminijasto folijo in pustite stati 10 minut. Omaki, ki je ostala od peke, dodajte maslo in sesekljan rožmarin. Postrezite z bulgurjem in ga prelijte z omako.

Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem