Zaskrbljujoči rezultati nove študije: živilo, ki velja za zdravo, vam v resnici lahko skrajša življenje

8. 5. 2025
Zaskrbljujoči rezultati nove študije: živilo, ki velja za zdravo, vam v resnici lahko skrajša življenje (foto: Profimedia)
Profimedia

To živilo velja za izjemno zdravo in se pogosto priporoča med hujšanjem, zdaj pa so strokovnjaki prišli do zaskrbljujoče ugotovitve.

Ko govorimo o zdravi prehrani, pogosto pomislimo na obroke, ki vsebujejo veliko zelenjave, polnozrnatih izdelkov, pa tudi beljakovin. Slednje med drugim pomagajo pri ohranjanju mišične mase, ki je eden ključnih dejavnikov za vitalno starost. Med kakovostne vire beljakovin pogosto prištevamo piščančje meso, zdaj pa se je izkazalo, da ravno to lahko "skrajša" našo življenjsko dobo.

Obsežna italijanska študija je pokazala, da uživanje več kot 300 gramov belega mesa na teden povečuje splošno tveganje za smrt za 27 %, hkrati pa več kot podvoji tveganje za smrt zaradi rakavih obolenj prebavil.

O študiji

Večletna študija, objavljena v reviji Nutrients, je spremljala prehranske in življenjske navade 4.869 prebivalcev južne Italije. Udeleženci so med letoma 2006 in 2024 poročali o uživanju rdečega in belega mesa, raziskovalci pa so spremljali vzroke smrti tistih, ki so v tem času preminili.

Rezultati so pokazali, da so imeli tisti, ki so tedensko zaužili več kot 300 gramov perutnine, za 27 % večje tveganje za smrt kot tisti, ki so pojedli manj kot 100 gramov. Največje tveganje so raziskovalci zabeležili pri tistih, ki so močno presegali priporočeno količino – in sicer ne le zaradi raka, temveč tudi zaradi bolezni srca in ožilja.

Zelo opazno se je povečalo tudi tveganje za smrt zaradi rakavih obolenj prebavil – več kot dvakrat v primerjavi z udeleženci, ki so uživali manj kot 100 gramov belega mesa tedensko. To nasprotuje nekaterim prejšnjim raziskavam, ki so kazale, da naj bi bila perutnina boljša izbira kot rdeče meso. Avtorji študije pa ob tem poudarjajo, da bi lahko k rezultatom prispevali tudi drugi dejavniki, denimo način priprave mesa ali nezadostna telesna aktivnost.

Bi se piščancu morali izogibati?

To še ne pomeni, da je piščanec kriv za prezgodnjo smrt ali da bi se mu morali popolnoma izogibati. Nutricionistka Theresa Gentile opozarja, da gre za korelacijo, ne za dokazano vzročno povezavo. "Študija je pokazala povezavo, ne pa tudi neposrednega vzroka, med večjim vnosom perutnine in umrljivostjo, zlasti zaradi raka prebavil. To še ne pomeni, da piščanec povzroča raka," pojasnjuje. 

"Ta študija ne dokazuje, da je perutnina škodljiva, temveč kaže na določene prehranske vzorce, ki bi lahko bili problematični – zlasti pri starejših moških, ki pojedo več kot 300 gramov na teden," dodaja strokovnjakinja. "Če jeste piščanca v zmernih količinah kot del uravnotežene prehrane, ni razloga za paniko."

Kaj lahko vpliva na rezultate študije?

1. Način priprave mesa

Po besedah Gentile je velik del slike še vedno neznan: "Nimamo podatkov o tem, kako so udeleženci pripravljali piščanca. Če so ga pogosto pekli na žaru, so ga cvrli ali pripravljali pri visokih temperaturah, so pri tem lahko nastajale rakotvorne snovi, ki bi nastale pri cvrtju bilokaterih živil."

2. Predelano meso

Čeprav so udeleženci večinoma sledili mediteranski prehrani, ni izključeno, da so pogosto uživali predelano meso (npr. hrenovke, piščančje medaljone ali paštete), ki vsebuje veliko soli, konzervansov in nasičenih maščob.

3. Samoporočanje in pomanjkljivi podatki

Kot pri večini dolgoročnih študij so udeleženci prehrano beležili sami, kar pogosto vodi do nenatančnosti. Poleg tega študija ni zajemala telesne aktivnosti in drugih pomembnih dejavnikov življenjskega sloga. 

Kaj svetujejo strokovnjaki?

  • Izberite piščanca iz proste reje ali ekološke reje: Takšna izbira pomeni manj dodanih hormonov, antibiotikov in boljšo kakovost prehrane živali.
  • Izogibajte se predelanim izdelkom: Piščančji medaljoni, hrenovke in salame pogosto vsebujejo aditive, ki škodujejo zdravju.
  • Uporabljajte bolj zdrave načine priprave: Namesto cvrtja, žara ali pečenja na visoki temperaturi raje pecite v pečici, kuhajte ali dušite.
  • V prehrano vključite več rastlinskih beljakovin in rib: Leča, fižol, tofu, oreščki in ribe so odlična zamenjava za meso, obenem pa bogat vir vlaknin, antioksidantov in zdravih maščob.

V kolikor je piščanec del pestre, uravnotežene prehrane, ni razloga za skrb. Dodatno pa si boste življenje "podaljšali" tudi tako, da poskrbite za redno gibanje, kakovosten spanec in uravnavanje stresa.

Vir: realsimple.com

Ta prigrizek je bil razglašen za najbolj nezdravega na svetu, Slovenci pa ga naravnost obožujemo