To so živila, ki imajo največ mikroplastike.
Raziskave kažejo, da se plastiki ne moremo izogniti niti pri hrani – mikroplastiko so našli v vzorcih živalskih in rastlinskih beljakovin, sadja, zelenjave, celo soli: v eni od nedavnih študij se je izkazalo, da ima groba himalajska rožnata sol, izkopana iz zemlje, največ mikroplastike, sledita ji črna in morska sol, poroča n1info.hr. Mikroplastiko so našli tudi v sladkorju.
Tudi čajne vrečke, od katerih so mnoge izdelane iz plastike, lahko vsebujejo veliko plastike. Raziskovalci z univerze McGill v Quebecu v Kanadi so ugotovili, da se pri kuhanje ene vrečke čaja v vodi sprosti približno 11,6 milijarde mikroplastičnih in 3,1 milijarde nanoplastičnih delcev.
Druga študija Univerze v Queenslandu je pokazala, da ljudje na vsakih 100 gramov (1/2 skodelice) riža pojedo tri do štiri miligrame plastike. Ne smemo pozabiti niti na ustekleničeno vodo – en liter oziroma dve standardni plastenki vode vsebujeta povprečno 240.000 plastičnih delcev iz sedmih vrst plastike, vključno z nanoplastiko, je pokazala nedavna študija.
Ne spreglejte:
- Trik nutricionistke za čiščenje črevesja: vse, kar potrebujete, je ta poceni sestavina
- Ali je bolj zdrava topla ali hladna kava? Če imate težave z želodcem, si privoščite takšno
- Umešanim jajcem nikoli ne dodajajte mleka - raje uporabite to
Nevarnosti za zdravje ljudi
Študija iz marca 2024 je pokazala, da je pri ljudeh z mikroplastiko ali nanoplastiko v vratnih arterijah dvakrat večja verjetnost, da bodo v naslednjih treh letih doživeli srčni napad, možgansko kap ali smrt zaradi katerega koli vzroka, kot pri ljudeh, ki je niso imeli.
Sploh nanoplastika resno ogroža zdravje ljudi, pravijo strokovnjaki. Drobni delci lahko napadejo posamezne celice in tkiva v glavnih organih, kar lahko povzroči motnje celičnih procesov in odlaganje kemikalij, kar negativno vpliva na delovanje endokrinega sistema.
"Kemikalije se lahko prenesejo v vaša jetra, ledvice in možgane ter celo prečkajo placento in končajo v nerojenem otroku," je pojasnila Sherri Mason, direktorica trajnostnega razvoja pri Penn State Behrend v Erieju v Pensilvaniji.
Katera živila imajo največ plastike?
V študiji, objavljeni februarja v reviji Environmental Research, so raziskovalci preučili več kot ducat priljubljenih živil živalskega izvora, vključno z govedino, paniranimi in običajnimi kozicami, piščančjimi prsmi, svinjino, morskimi sadeži. Testirali so tudi rastlinske nadomestke, kot so tofu ter rastlinsko mleto meso in drobljenec.
Panirane kozice so vsebovale največjo količino plastike: v povprečju so imele več kot 300 kosov mikroplastike na porcijo. Na drugem mestu so rastlinski medaljoni z manj kot 100 na porcijo, sledijo jim piščančji medaljoni, ribje palčke, minimalno obdelani škampi, sveže ulovljeni rožnati škampi in rastlinske palčke, podobne ribjim. Najmanj onesnaženo živilo so bile piščančje prsi, sledita svinjski hrbet in tofu.
Plastika v sadju in zelenjavi
Študija, objavljena v reviji Environmental Science, je odkrila med 52.050 in 233.000 plastičnih delcev, manjših od 10 mikrometrov, v različnem sadju in zelenjavi. Jabolka in korenje sta bila najbolj onesnaženo sadje in zelenjava z več kot 100.000 kosov mikroplastike na gram. Najmanjše delce so našli v korenju, največje kose plastike pa v solati, ki pa je tudi najmanj onesnažena vrsta zelenjave.
Plastika je povsod okoli nas
V eni od nedavnih študij so raziskovalci ugotovili, da lahko ustekleničena voda, ki se prodaja v trgovinah, vsebuje 10- do 100-krat več kosov plastike, kot je bilo prej ocenjeno. Gre za nanodelce, ki so tako majhni, da jih ni mogoče videti pod mikroskopom. Nanoplastika je tako majhna, da lahko potuje skozi tkiva prebavnega trakta ali pljuč v krvni obtok in raznaša potencialno škodljive sintetične kemikalije po telesu in v celice.
Kako se izogniti izpostavljenosti plastiki?
Kot že omenjeno, je plastika praktično povsod, vseeno pa obstaja nekaj priporočil, s katerimi lahko zmanjšamo izpostavljenost:
- Izogibajte se uživanju živil, ki so bila shranjena v plastični embalaži: raje izberite hrano iz steklene embalaže;
- Nosite oblačila iz naravnih materialov;
- Hrane v mikrovalovni pečici ne segrevajte v plastični posodi;
- Uživajte čim več sveže hrane in omejite uporabo visoko predelane hrane, zavite v plastiko.
Vir: n1info.hr
- Preberite še: Dokazano zmanjšujejo tveganje za nastanek raka: 5 poceni živil, ki si jih je dobro čim večkrat privoščiti
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?