Ali jo pogosto pijete ob zajtrku? Strokovnjak svari, da ta priljubljena pijača lahko črevesju povzroči več škode kot koristi

22. 8. 2024
Deli
Med klasične in skoraj že ikonične izbire za zajtrk, poleg specifičnih jedi spada tudi pomarančni sok. (foto: profimedia)
profimedia

Med klasične in skoraj že ikonične izbire za zajtrk, poleg specifičnih jedi spada tudi pomarančni sok. 

Slednji je tako priljubljen, da ga pogosto vidimo še v filmih in reklamah kot zdravo izbiro za zajtrk. Toda ne glede na to, ali je pripravljen iz sveže stisnjenih pomaranč, ali je zgolj nektar iz trgovine, strokovnjak za zdravje črevesja, Chris Dubberley pravi, da je lahko škodljiv za prebavo.  

Ne spreglejte:

Pomarančni sok ima na črevesje negativen vpliv predvsem zaradi visoke vsebnosti sladkorja  

Četudi pomarančni sok na tešče ali ob hrani, ki si jo boste privoščili za zajtrk, ne bo uničil želodčne flore, se razlog za škodljivost skriva v fruktozi, visoki vrednosti sladkorja.

»Pomarančni sok vsebuje presenetljivo veliko sladkorja, primerljivega z gaziranimi pijačami,« poudarja Dubberley. Dejstvu, da je uživanje sladkih sokov primerljivo s pitjem gaziranim pijač, potrjuje tudi raziskava, ki je bila objavljena v reviji JAMA.

Prav tako pomarančni sok zvišuje krvni sladkor, zaradi nizke vsebnosti vlaknin pa ne nasiti za dlje časa. Še več, po zaužitju obstaja večja verjetnost, da boste hlepeli po večji količini enostavnih ogljikovih hidratov, ki sicer prav tako nimajo posebnih hranilnih vrednosti, toda ob večjih količinah lahko pripomorejo k povečanju maščobnih oblog.

Ženska ima v kozarcu pomarančni sok.
Profimedia

Zajtrk naj bo namesto sladke hrane in pijače, poln zdravih maščob in beljakovin

Strokovnjak je izpostavil še nekaj živil, ki jih za zajtrk ne priporoča. Med njimi so energijske ploščice in sladka hrana. »Energijske ploščice za zajtrk so zelo priročna možnost, vendar so številne polne dodanih sladkorjev in umetnih sestavin,« je poudaril in dodal, da, če že, poiščite takšne z minimalnimi dodatki ali, še bolje, naredite svoje energijske ploščice  iz celih zrn, oreščkov in suhega sadja za prigrizek, bogat z vlakninami, ki je dobro za črevesje.  

Za zajtrk sicer ne priporoča sladke hrane. »Sladka žita in pecivo lahko povzročijo več škode kot koristi črevesju,« je povedal. To ne pomeni, da zdrav zajtrk ne more vsebovati sladkorja, temveč je dobro, da so to naravni sladkorji.

Potrebo po sladkem zajtrku lahko potešite s polnomastnim navadnim grškim jogurtom s svežim sadjem in oreščki. Prav tako Dubberley kot najboljšo hrano za začetek dneva izpostavlja navadne ovsene kosmiče, jajca in rastlinske beljakovine, kot sta leča in fižol.

Vir: nottinghampost.com

Pravijo, da je Tito oboževal to pecivo: recept, ki je bil desetletja skrbno varovan, zdaj lahko preizkusite tudi vi

Preverite še podkast epizodo s psihoterapevtom: