V teh dneh se tudi mi ne bomo mogli upreti kakšnemu piškotu več. Ali koščku potice. Priznamo. In ker vedno radi preizkusimo kaj novega, smo tokrat našli ta zanimiv recept - pfeffernuesse.
Ti tradicionalni nemški piškotki, ki jih sicer poznajo tudi na Danskem in na Nizozemskem, vsebujejo nasekljane oreščke, citruse in različne zimske začimbe. Ja, tudi poper, po katerem so dobili ime, je med njimi.
Kombinacija, ki vas bo prijetno presenetila, ko se bo pfeffernuesese piškotek stopil v vaših ustih.
Vendar počakajte. Po vrhu pride še čokoladna glazura, ki se ji ne boste mogli upreti, ta različica recepta pa skriva še eno fantastično sestavino.
Sestavine:
- 272 g večnamenske moke
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- ½ čajne žličke fine morske soli
- ½ čajne žličke pecilnega praška
- ½ čajne žličke mletega popra
- ½ čajne žličke muškatnega oreška (sveže naribanega)
- ½ čajne žličke mletih klinčkov
- ¼ čajne žličke mletega kardamoma
- ¼ čajne žličke mlete gorčice
- 1/8 čajne žličke jedilne sode
- 134 g sladkorja
- Naribana lupinica 2 mandarin ali klementin, 1 pomaranče ali 1 limone
- 85 g neslanega masla (sobna temperatura, narežite na manjše koščke)
- 2 veliki jajci (sobna temperatura)
- 60 g drobno nasekljanih praženih pekan orehov
Za preliv:
- 85 g temne čokolade (grobo nasekljajte)
- ¼ žlice instant espressa
- 1 žlica nesoljenega masla (sobna temperatura)
Tako pa jih pripravite:
1. KORAK
Rešetke v pečici postavite tako, da jo razdelite na tretjine, pripravite dva pekača in pečico ogrejte na 180 stopinj Celzija.
2. KORAK
V posodi zmešajte prvih 10 sestavin. V drugi posodi, v kateri boste lahko mešali z mešalnikom, dobro zmešajte sladkor in naribano lupinico. Dodajte 85 gramov masla in mešajte z mešalnikom na srednji hitrosti.
Nato ...
- dodajte jajci, enega po enega, in nadaljuje z mešanjem približno dve minuti (z lopatko po potrebi postrgajte sestavine na dno posode),
- mešanico začimb,
- oreščke in nadaljujte z mešanjem, dokler vse suhe sestavine niso lepo vmešane.
Na koncu nekajkrat obrnite testo še z lopatko.
3. KORAK
Iz testa oblikujte majhne kroglice (iz približno dveh čajnih žičk). Razporedite jih po pekačih približno 2-3 centimetre narazen. Skupaj bi jih morali dobiti približno 40.
4. KORAK
Piškotke pecite 20 minut. Po 10 minutah zamenjajte pekača – zgornjega postavite na spodnjo rešetko, spodnjega na zgornjo, prav tako pekača obrnite.
Ko piškotki po vrhu rahlo razpokajo, spodaj pa so zlato rjavi, so pečeni. Vzemite jih iz pečice in pustite počivati.
5. KORAK
Nad soparo stopite čokolado, v katero ste vmešali espresso kavo. Odstranite posodo in vmešajte žlico masla.
Vsak piškotek pomočite v čokolado (malce več kot kot polovico) in jih postavite na pekač, da se ohladijo.
Nasvet: če se testo lepi, navlažite dlani preden začnete delati kroglice.
Opomba: ker je vsaka pečica malo drugačna, boste morda morali temperaturo in čas peke prilagoditi.
Recept iz knjige Dorie's Cookies avtorice Dorie Greenspan/www.cookinglight.com
Preverite tudi TE slastne praznične ideje:
- Slasten vegetarijanski praznični meni
- Jamiejev TOP praznični jedilnik, s katerim boste navdušili (VIDEO)
- Božični recept: za predjed postrezite polnjene škrniclje
- Božični sadni kruh
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?