Prehranska strokovnjakinja pojasnjuje: ali bolj popečen toast tudi redi bolj, kakor manj zapečen?

29. 7. 2023
Deli
Prehranska strokovnjakinja pojasnjuje: ali bolj popečen toast tudi redi bolj, kakor manj zapečen? (foto: Profimedia)
Profimedia

Se boste od bolj popečenega kruha, krompirja ali drugih živil bolj zredili, kakor od tistih, ki so manj zapečena?

Ustrezna prehrana nam lahko pomaga pri izgubljanju odvečnih kilogramov in dobro je vedeti, katera živila so pri hujšanju priporočljiva in katerim se je bolje izogniti.

Idealna so živila, ki imajo nižjo kalorijsko vrednost, obenem pa visoko vsebnost vitaminov, mineralov, vlaknin in/ali beljakovin. S takimi živili namreč telesu zagotovimo vse, kar potrebuje za nemoteno delovanje, obenem pa si pomagamo, da ne presežemo svojega priporočenega kalorijskega vnosa.

Kaj pa način priprave hrane?

Pri pripravljanju živil je priporočljivo, da uporabljamo čim manj maščobe, saj ta hitro pripomore k večji kalorijski vrednosti.

Obenem lahko s pretirano toplotno obdelavo privedemo do tega, da živila izgubijo vitamine, minerale in ostala hranila.

Je pomembno, koliko je živilo zapečeno?

Morda se pri pripravljanju hrane sprašujete, ali je važno tudi, koliko je živilo popečeno. Je denimo bolj popečen kruh ali krompir bolj "redilen", kakor manj popečen?

Ravno o tem je na svojem Instagram profilu govorila tudi Zala Mlinšek, mag. prehrane. Zala je odgovarjala na vprašanja svojih sledilcev, eno od teh vprašanj pa je bilo: "Ali se pri preveč zapečenem kruhu (toastu) zmanjša hranilna in kalorijska vrednost?"

"Načeloma na samo kalorijsko vrednost ne vpliva preveč zapečen toast, oziroma so razlike med bolj in manj zapečenim kruhom res minimalne," pojasnjuje Zala.

Vseeno pa opozarja, da so preveč zapečena živila lahko ogrožujoča za zdravje. "Če živilo ni pravilno (oziroma varno) termično obdelano, se tvorijo nekatere sestavine, ki lahko negativno vplivajo na naše zdravje. V primeru preveč zapečenega kruha se lahko tvori denimo akrilamid, ki v večjih količinah lahko deluje celo rakotvorno."

Od bolj zapečenega živila se torej ne boste zredili, vseeno pa lahko s pretiravanjem resno ogrožate svoje zdravje, zaradi česar je pomembno, da so vsa vaša živila ustrezno termično obdelana.

Ste vedeli, da je Zala bila tudi gostja v Aktivni podkastu?

S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.

Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno? Kaj pomenijo različne oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!

Pogovoru prisluhnite tukaj:

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?