Prehranska strokovnjakinja s Harvarda: 4 škodljive sestavine v hrani, ki povzročajo večjo lakoto

19. 6. 2023
Deli
Prehranska strokovnjakinja s Harvarda: 4 škodljive sestavine v hrani, ki povzročajo večjo lakoto (foto: Profimedia)
Profimedia

V živilih, ki so kupljena v trgovinah, se skriva marsikateri aditiv, ki slabo vpliva na zdravje.

Strokovnjakinja za prehrano, Dr. Amy Shah, ki se je izobraževala na Harvardu, ljudi opozarja naj berejo oznake na živilih. Poudarja, da se tovrstnih živil ni potrebno povsem izogibati, toda, če že, jih uživajte zelo zmerno.

Na kaj je dobro biti pozoren pri živilih?

Mononatrijev glutamat (MSG)

Mononatrijev glutamat (MSG) je ojačevalec okus, ki je dodan številnim aromatiziranim živilom in vnaprej pripravljeni hrani. Hrani sicer izboljša okus, toda povzroča, da trebušna slinavka izloča več inzulina, zaradi česar se počutite bolj lačni. Prav tako povzroča škodo zdravju tudi v drugih ozirih kot so debelost, glavoboli, srčne težave, depresija in mnoge druge težave.

Rafinirana moka

Beseda »rafinirana« v moki se nanaša na postopek predelave, pri katerem se odstranijo otrobi in kalčki, kar omogoča, da izdelki dlje ostanejo na policah. Pri tem pa se odstranijo tudi naravno prisotni vitamini, minerali in prehranske vlaknine. Rafinirana moka, predvsem bela moka, hitro dvigne raven sladkorja v krvi, kar povzroči dvig ravni inzulina in nato njen padec, zaradi česar boste kmalu po obroku spet želeli jesti.

Rafinirani sladkor

Beli sladkor deluje na telo zelo podobno kot rafinirana moka. Zaradi njega se sladkor v krvi dvigne do vrha, nato pa kmalu pade, kar še okrepi željo po sladkorju. Posebej škodljiva oblika rafiniranega sladkorja je koruzni sirup z visoko vsebnostjo fruktoze. Ta se nahaja v gaziranih pijačah, sokovih in drugih pijačah ter pakiranih živilih in moti normalno presnovo.

Gluten

Še eden izmed razlogov, da ste po obroku s kruhom hitreje lačni, je vsebnost glutena. Gluten je beljakovina v pšenici, ki je pogosto prisotna v predelani hrani. Pri nekaterih skupinah ljudi lahko povzroča močna vnetja in draži črevesje. Zaradi zmanjšane hranilne vrednosti večine žit naj bodo ta le majhen del prehrane.

Kaj namesto tega priporoča strokovnjakinja?

Polifenoli so vrsta mikrohranil, ki veljajo z močne antioksidante, ter mnogo drugih vsebnosti, ki pripomorejo k zdravju. Pomembni so za čiščenje krvnih tokov in toksinov, ter so ključni za obvladovanje lakote in želje po nezdravi hrani, polni aditivov.

Nekaj živil, ki vsebujejo veliko polifenolov:
  • Avokado
  • Jagode
  • Brokoli
  • Češnje
  • Čili
  • Paprike
  • Citrusi
  • Kava
  • Lanena semena
  • Temna čokolada
  • Česen
  • Stročnice
  • Mango
  • Oreščki
  • Čebula
  • Origano ter številna druga zelišča in začimbe (če lahko, izberite ekološke)
  • Buče
  • Špinača
  • Zeleni čaj

Polifenoli lahko zmanjšajo in nadzorujejo tudi raven sladkorja v krvi. Če želite imeti bolj hranljivo prehrano, povečajte njihov vnos in preizkusite kakšna je razlika v vašem počutju in zdravju. 

Vir: cnbc.com

Morda bi vas zanimalo tudi:

Je hrana na naših policah, sploh varna?

V epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.

Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno? Kaj pomenijo različne oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!

Pogovoru prisluhnite tukaj:

Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem