Preden se lotite stroge diete, se poskusite držati naslednjih napotkov. Ker bo tako veliko lažje.
Postopnost
Nutricionistka Angela Ginn-Meadow svetuje postopnost:
- nezdrava živila najprej vse redkeje uvrščajte na jedilnik,
- nato začnite zmanjševati velikost porcije, ko imate na jedilniku katero od teh živil,
- in na koncu začnite iskati zdravo zamenjavo.
Katera pa so tista živila, za katera nutricionisti pravijo, da bi jih bilo bolje popolnoma opustiti že danes?
Sladke gazirane pijače in drugi sokovi
Za katere verjetno še najlažje najdete zamenjavo.
Ženske naj ne bi zaužile več kot 24 gramov (približno 6 čajnih žličk) sladkorja na dan, moški ne več kot devet. 500 ml sladke gazirane pijače lahko vsebuje do 77 gramov sladkorja! Tudi kavni napitki lahko vsebujejo veliko sladkorja. Tako mimogrede zaužijete 15-20 žlička sladkorja samo s pijačo.
Kosmiči
Tisti lepo zapakirani. Večbarvni, obliti s čokolado, sladkani … Raje posezite po starih dobrih ovsenih kosmičih. Zvečer jih zmešajte s tekočim jogurtom, mlekom ali naravnim sadnim sokom, postavite v hladilnik, zjutraj pa dodajte še vam najljubše sadje.
Preizkusite tudi ta odličen recept: Korenčkovi in bučkini mafini za zajtrk
Živila s sestavinami, ki jih ne znate izgovoriti
Se vam niti sanja ne, kaj pomeni izraz, ki ste ga prebrali na embalaži? Postavite izdelek nazaj na polico.
Pozorni bodite tudi na umetna barvila in dodane preservative.
Procesirano meso
Dvakrat premislite, preden iz trgovine ponovno prinesete tisto šunko, piščančjo salamo ali hrenovke. Oziroma si vzemite čas in preverite deklaracijo, preden izdelek postavite v nakupovalni voziček.
Glede na raziskavo, ki so jo opravili na univerzi Harvard, pogosto uživanje procesiranih mesnih izdelkov povečuje tveganje za bolezni srca za 42 odstotkov in tveganje za diabetes za 19 odstotkov. Neka druga raziskava pa je natrijev nitrat povezala z rakom.
Transmaščobe
Transmaščobe se nalagajo na stene žil, ovirajo delovanje srca, krivijo pa jih tudi za pojav nekaterih vrst raka. Uporablja pa jih kar tretjina naših slaščičarn in pekarn.
Transmaščobe pa lahko nastanejo tudi med tehnično obdelavo olj, na primer, ob cvrtju ali pečenju, zlasti če se olja uporabljajo večkrat.
Preberite še: Se je treba za izgubo telesne teže odpovedati mlečnim izdelkom?
Priporočamo tudi: Trening hoje za močne noge in čvrsto zadnjico
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?