Rdeča luč za raka

6. 5. 2008
Deli
Rdeča luč za raka

Nedolžna rdeča omakica lahko pomembno vpliva na stanje vaših cevi. Pa ne vodovodnih! Uživanje paradižnika naj bi zmanjšalo tveganje za raka na črevesju, pravijo izraelski raziskovalci.

V raziskavi so 56 paci-entom z omenjeno boleznijo vsak dan, deset dni zapored prilili v obroke 30 miligramov likopena, antioksidanta, ki ga vsebuje paradižnik. Rezultat je bil presenetljiv. Raven IGF, inzulinu podobnega rastnega dejavnika, se je pri pacientih, ki so uživali obogateno prehrano, značilno zmanjšala. Mehanizma, kako antioksidantu uspe prekrižati načrte proizvodnji IGF, raziskovalci še ne poznajo docela. Okoristite se tudi sami: privoščite si testenine s skodelico okusne paradižnikove omake, ki vsebuje približno 40 miligramov likopena.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"