Skandinavci so znani mojstri za pripravo severnomorskih rib, ki vsebujejo veliko dobrih maščob. Losos je okusen, zdrav in lahek za pripravo.
Potrebujemo:
- file lososa v kosu (600 g) s kožo vred
- 70 g grobe soli
- 70 g sladkorja
- lupina pol bio limone
- cvetovi in lističi koprca
Priprava:
Vzamemo keramičen pekač ali podobno plitvo posodo, na primer krožnik, kjer bomo marinirali lososa. Sol in sladkor premešamo.
Lososa po mesnati strani potresemo z nastrgano limonino lupinico in koprcem.
Po dnu posode potresemo polovico mešanice soli in sladkorja. Čez s kožno stranjo navzdol položimo lososa. Po vrhu potresemo z drugo polovico solno-sladke mešanice. Prekrijemo z gospodinjskim papirjem in čez položimo tetrapak mleka ali kakšno težjo kozico, ki bo stvar obtežila. Potisnemo v hladilnik in pustimo čez noč.
Naslednji dan lososa odgrnemo, obrišemo in osušimo s kuhinjskim papirjem (sol in sladkor se bosta stopila v sirup) ter prečno narežemo na tanke rezine (brez kože).
Postrežemo s krhlji limone, s kiselkastim črnim kruhom, nastrganim hrenom, rdečo peso, kislo smetano ...
Pripravila Luka Novak in Valentina Smej Novak
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?